SyoNytt nr 18/06

nr: 18 - 2006

Redaktören tipsar

-
Månadens yrke: Travtränare

Annonsörer:


- Fredsstudier i Indien
- Tävla om en språkresa till Spanien!
- Läs till läkare, veterinär eller psykolog i Ungern!
- Frisörutbildning - 92% har fått jobb!
- Campus Åre utbildningar i fjällmiljö
- Turismentreprenör med hela världen som arbetsfält!
- Studera teckenspråk på gymnasiet i Vänersborg
- Träakademien - design och hantverk

- Reportageresa, internationell praktik och egen bärbar dator!
- Lediga sommarjobb!

- Folkuniversitetets KY-utbildningar ger arbete!

-
Vill du studera till läkare eller tandläkare i Polen
- Svenskt arbetsliv behöver fler medarbetare som är duktiga på att planera och driva EU-projekt
- Boka språkresan till Malta innan den 31 maj och få 1000 kr i rabatt!

- Studera till optometritekniker - ett nytt yrke!

Nya länkar om arbete och studier i Sverige
Nya länkar om arbete och studier utomlands
MÅNADENS YRKE: TRAVTRÄNARE
SyoGuiden tittar närmare på ett yrke varje månad och intervjuar yrkesutövare för att ge en bild av vad olika yrken innebär. Vi väljer yrken utifrån olika kriterier, ibland bristyrken, ibland sådana vi vet finns stort intresse för eller yrken vi själva tycker förtjänar uppmärksamhet. Denna månad träffar vi travtränaren Charlotta som berättar om hur hennes vardag ser ut och hur det kom sig att hon blev just travtränare. Har ni tips på yrken ni vill ska vara med? Maila mig med förslag och motivering!
Hälsningar Johanna

Läs mer >>

FREDSSTUDIER I INDIEN

Fredsstudier arrangeras för första gången höstterminen 2006. Utbildningen är förlagd till strandkusten utanför Pondicherry i Indien. Undervisningen är på engelska och föreläsningarna hålls av duktiga internationella föreläsare. Studierna ger fullständig utdelning av studiepoäng från Oslo University College (30 ECTS-poäng) och kvalificerar till svenskt studielån och till att söka stipendier. Du kan välja att läsa på antigen höst- eller vårterminen. Detta är din möjlighet att lära känna en ny kultur, att använda lagunen som seminarierum och hängmattan som läsplats.

Läs mer >>

TÄVLA OM EN SPRÅKRESA TILL SPANIEN!
Avista utlyser en tävling där vinsten är en tvåveckors språkkurs inklusive boende på någon av Don Quijotes skolor i Spanien.

Läs mer >>

LÄS TILL LÄKARE, VETERINÄR ELLER PSYKOLOG I UNGERN!
Anrika universitet i Ungern erbjuder utbildningar inom vårdområdet. Utbildningen sker på engelska och du kan studera i Budapest, Szeged eller Pécs!
College International Budapest

Läs mer >>

FRISÖRUTBILDNING - 92% HAR FÅTT JOBB!
Hur?
Utbildningen på Scandinavian Hair Academy, kort kallad för hårakademin är på tre terminer, vilket är lite längre än de flesta andra frisörutbildningar. Alltså mer tid för träning på tekniska färdigheter och kreativitet.
Varför?
92% av våra examinerade elever arbetar idag som frisörer. Vi har ett brett kontaktnät med verksamma frisörer över hela landet, nio av dessa arbetar som lärare på skolan. Utbildningen är CSN berättigad.
Var?
Vi och eleverna stomtrivs i våra nya vackra lokal på Stora varvsgatan 7 i Malmö.

Läs mer >>CAMPUS ÅRE UTBILDNINGAR I FJÄLLMILJÖ
KY Vildmarksguidemed inriktning på upplevelseturism 60 p
KY Eventutbildning 40 p - lär dig mer om events i Åre!
KY Hästguide med inriktning på turism och event 40 p i samarbete med Wången

En tredjedel praktik branschföretag dessutom VMbolaget och alpina VM2007.

Läs mer >>TURISMENTREPRENÖR MED HELA VÄRLDEN SOM ARBETSFÄLT!
Studenter vid TurismAkademien skaffar sig med vår internationella inriktning unika fördelar i turismnäringen och blir efter examen med sin breda erfarenhet direkt anställningsbara inom valfritt branschområde.

Vi vill utveckla studenternas entreprenöregenskaper och kunskaper om turismnäringen i Sverige och utomlands och utbilda nyckelpersoner inom turism, med globala perspektiv, för framtidens turismindustri.

TurismAkademien har upparbetat ett imponerande kontaktnät över hela världen med LIA-platser i alla världsdelar (utom Antarktis - vill du bli den första?).

Alla studenter vid TurismAkademien erbjuds vid kursstart en laptop, som disponeras under de två studieåren.

Intressanta studieresor ingår som ett självklart inslag i utbildningen. Vi deltar också i Skandinaviens största turistmässa, TUR-mässan i Göteborg.

Hos oss kan du även studera till:
Musikmakare och Medieproducent!

Läs mer >>

STUDERA TECKENSPRÅK PÅ GYMNASIET I VÄNERSBORG
På Birger Sjöberggymnasiet kan du studera samhällsvetenskaps- och omvårdnadsprogrammet lokal inriktning teckenspråk (riksrekryterande).

Samhällsvetenskapsprogrammet 800 poäng teckenspråk Omvårdnadsprogrammet 500 poäng teckenspråk

Läs mer >>

TRÄAKADEMIEN - DESIGN OCH HANTVERK
Möbeltapetsering - 80 KY-poäng
Gustavianskt möbelhantverk - 80 KY-poäng
Byggnadsvård - gymnasial vuxenutbildning
Brukssmide - gymnasial vuxenutbildning
Design - gymnasial vuxenutbildning

Läs mer >>

REPORTAGERESA, INTERNATIONELL PRAKTIK OCH BÄRBAR DATOR!
Medieproducent med ny inriktning!
Vi utbildar självständiga, kommersiella medieproducenter för en marknad som ställer tuffa krav, men erbjuder utvecklande och spännande arbetsuppgifter.

Värdefulla branschkontakter, kunniga gästföreläsare och skarpa projektarbeten i samarbete med branschföretag är din vardag hos oss.

Under år två genomför vi en internationell reportageresa. Nyligen beviljades vi närmare en halv miljon kronor att dela ut som stipendier till våra studenter för praktik utomlands!

Vi har dessutom ett unikt samarbete med universitet i Australien där du kan bygga på din utbildning efter examen hos oss!

Hos oss får alla studenter den senaste versionen av Apples bärbara dator att disponera som sin egen under utbildningstiden!

Hos oss kan du även studera till:
Musikmakare och Turismentreprenör!

Läs mer >>

LEDIGA SOMMARJOBB!
Sök ditt sommarjobb hos Academic Work. Vi är Sveriges största bemannings- och rekryteringsföretag för högskolestudenter. Just nu har vi drygt 400 lediga jobb! Registrera ditt CV via länken nedan eller besök vår hemsida, www.academicwork.se. Lycka till!

Läs mer >>

FOLKUNIVERSITETETS KY-UTBILDNINGAR GER ARBETE!
Hitta din utbildning och ditt jobb inom detaljhandel, marknadsföring,
omsorg, pedagogik, ekonomi och teknik. Folkuniversitetets kvalificerade yrkesutbildningar är ett- till treårigaeftergymnasiala utbildningar som är utformade i samarbete med arbetslivet för att leda till jobb. De är ett alternativ till högskoleutbildning, står under statlig tillsyn och ger rätt till studiemedel.

Läs mer >>VILL DU STUDERA TILL LÄKARE ELLER TANDLÄKARE I POLEN
Sök till Medical University of Gdansk eller Medical University of Wroclaw!
Gör som 1280 andra studenter från Sverige och Norge och studera på engelska i Polen! Läs medicin i Gdansk som ligger vid kusten, närmast Sverige eller i Wroclaw - därifrån kommer 10 Nobelpristagare - tre inom medicin. I Wroclaw kan du även läsa till tandläkare. Studierna är godkända inom EU. Du får studierådgivning av svensktalande läkare från Selection Committee i Malmö. De hjälper dig med ansökan, studiemedel (CSN), boende och arrangerar antagningsprov i Sverige/Norge.

OBS! Antagningen till studierna baseras inte på slutbetyg utan på kunskaper i ämnena biologi, kemi och fysik. Kontakta: leg. läkare A. Jedlinski tel: 040-926325 email: [email protected]

Läs mer >>

SVENSKT ARBETSLIV BEHÖVER FLER MEDARBETARE SOM ÄR DUKTIGA PÅ ATT PLANERA OCH DRIVA EU-PROJEKT
KY EU-projektsamordnare är en praktiskt inriktad kvalificerad yrkesutbildning som ger dig de kunskaper och färdigheter som krävs för att arbeta som EU-samordnare i offentlig förvaltning, det privata näringslivet eller i frivilligorganisationer. Utbildningen pågår under tre terminer med 75% studietakt. Fysiska träffar ungefär varannan fredag och vissa lördagar, däremellan distansstudier.

Läs mer >>BOKA SPRÅKRESAN TILL MALTA INNAN DEN 31 MAJ OCH FÅ 1000 KR I RABATT!
Med STS Internationella Språkskolor kan du läsa en Cambridge examenskurs på 13 veckor, med start den 18 september, och få 1000 kr i rabatt!

På Malta finns mycket att se och uppleva och tänk att förlänga den svenska sommaren samtidigt som du utvecklar dina språkkunskaper i engelska! En språkkurs är en mycket bra merit och förbereder dig för fortsatta studier och blir till stor nytta i framtiden. Med STS har du naturligtvis möjlighet att söka statliga studiemedel till alla språkkurser i Europa som är 13 veckor eller längre.

Läs mer >>

STUDERA TILL OPTOMETRITEKNIKER - ETT NYTT YRKE!
Optometritekniker är ett helt nytt yrke inom optikerbranschen. Utbildningen har utvecklats i samarbete med företrädare från branschens olika områden. Utbildningen ger kompetens att avlasta optikern i de dagligt förekommande arbetsuppgifterna.

Optometriteknikern har förståelse för kundernas olika synbehov och kan svara på frågor kring synfel och rekommendera lämpliga produkter anpassade för kundernas problem. I kursen går vi igenom alla olika typer av synprodukter som den moderna optikmarknaden kan erbjuda idag och tittar även lite på framtidens optik. Kursen varvar teori med praktiska övningar. Hantverksmässiga områden såsom att mäta, kontrollera och slipa in glas med modern utrustning, justering av glasögonbågar i olika material till individuell passform, kontaktlinshantering och skötsel tränas. 1/3 av kursen omfattar arbetsplatsförlagd praktik.

Utbildningen är en ettårig KY-utbildning, med kursstart i augusti. Sök innan sista maj!
Svenskt Centrum för Optometri

Läs mer >>


TIO PERSONER SÖKES TILL TEATERPRODUKTION
Denna sommar kommer det att skapas en utomhusföreställning om gården Taråberg, en av de första husockupationerna i Sverige.Föreställningen ska skapas med teater, dans,dockor, musikal, evengemang och fantasi, till musik av kör och orkester. Inramat med getter, gamla bilar och änglar. 10 personer söks nu som vill delta i detta och ägna sin sommar åt ett gigantiskt, ovanligt, unikt och fantasirikt teaterföreställningsskapande.
Läs mer >>


FRISTÅENDE GYMNASIESKOLOR KAN INRÄTTA INDIVIDUELLA PROGRAM
I dag är det bara kommunala gymnasieskolor som får ha individuella program. Denna regel begränsar valmöjligheterna för elever som inte har uppnått gymnasiebehörighet. Riksdagen ändrar därför skollagen från den 1 juli 2006.
Läs mer >>


UNGDOMAR BLIR POLITIKER FÖR EN DAG

Eleverna på St Olofs utbildningscenter i Åseda, Småland, får på fredag chansen att prova på arbetet som politiker under en dag. Då ska de sitta i utskott och behandla motioner som de skrivit på under våren, debattera och ställa frågor till de egna riksdagsledamöterna från Kronobergs län som finns på plats.
Läs mer >>


YRKES-SM I GÖTEBORG 17-20 MAJ
Nu är det dags för tävlingen där Sveriges yrkesskickligaste ungdomar koras. På Yrkes-SM skapas unga förebilder för moderna yrken. På Yrkes-SM får du insyn i olika yrken och kan inspireras! 40 olika yrken tävlingsyrken samt ett flertal uppvisningsyrken. Tävlingen äger rum i Lisebergshallen.
Läs mer >>


POLISUTBILDNING PÅ DISTANS
Sedan våren 2002 har distansutbildning funnits som ett alternativ till den traditionella polisutbildningen - en satsning som visat sig vara mycket positiv. Fördelarna är bland andra att studenterna kan stanna kvar på sina hemorter under studierna och att rekryteringen till yrket kan breddas.
Läs mer >>


KONSTEN ATT VÄLJA RÄTT MBA-PROGRAM
Vilken vikt får en MBA (Master of Business Administration) när det poppar upp MBA-utbildningar av varierande kvalitet överallt? Namnet MBA är inte skyddat, därför kan det i princip användas på vilket papper som helst.

För att välja rätt tycker experterna att du ska ställa följande frågor:
-Vilket innehåll söker du?
-Vilket nätverk ges?
-Vad är diplomets värde?
-Vilket MBA-program är förenligt med livet i övrigt?
-Vilka jobb har tidigare deltagare idag?
Läs mer >>


JAG VILL SJUNGA OPERA!
Hedvig Jalhed, 24 år visste tidigt att hon ville bli operasångerska. Läs om hennes väg dit!
Läs mer >>


VILKA SPRÅK SKA MAN KUNNA LÄSA I SVERIGE?
Utbildningsdepartementet har skickat ut den frågan på remiss till lärosäten. Bakgrunden är att allt färre läser främmande språk. Många språkutbildningar har lagts ned, andra lever kvar vid åtminstone något universitet därför att regeringen ställt krav på det.

En arbetsgrupp inom regeringskansliet har utarbetat fem kriterier för språk som behöver prioriteras inom högskolan:
- språk som behövs i utbildningen av modersmålslärare
- Sveriges fem nationella minoritetsspråk
- nordiska språk utöver svenska
- nyckelspråk för Sverige i handels- och andra internationella sammanhang
- språk som behövs för studier i andra ämnen.

Läs mer >>


HÖGSKOLEVERKET HAR FÖLJT UPP UTVÄRDERINGEN AV HÖGSKOLORNA
2001-2002 genomförde Högskoleverket en utvärdering av olika program på högskolorna för att ta reda på om de höll tillräcklig hög standard. Nu har det gjorts en uppföljning där de tagit reda på om deras rekommenedationer för att förbättra programmen följts. I stort visas en positiv bild. Här kan du läsa hela rapporten.

Läs mer >>


EXAMEN FRÅN BLUFFUNIVERSITETET GER AKADEMIKERJOBB
Via internet kan man köpa en examen från ett bluffuniversitet. De flesta bluffuniversiteten är amerikanska universitet. Du bestämmer helt eneklt vilken examen du vill ha och får sedan ett examensbevis. Högskoleverket har upptäckt fem personer med ogiltiga handlingar som arbetar i Sverige.
Läs mer >>


BEMANNINGSFÖRETAGEN HAR STARK TILLVÄXT
Fler och fler företag i hela Sverige väljer att använda sig av bemanningsföretag, trots att det blir dyrare. Det innebär att de slipper visst ansvar och snabbare kan göra sig av med folk. De yrkesområden som efterfrågas mest är lager/industri och kontor/administration, men även olika typer av teknikkompetens efterfrågas.

Läs mer >>


STARTA EGET - TA DIG UR ARBETSLÖSHETEN
I Stenungsundsområdet har 41 långtidsarbetslösa startat eget och fått starta-eget-bidrag sedan 2005. Det finns fortfarande möjlighet för ytterligare 20 personer att 2006 starta eget med eknomisk hjälp. Har du en bra affärsidé? Undersök möjligheterna att starta eget i din hemkommun.

Läs mer >>


SVENSKA HÖGSKOLAN FÅR BRA BETYG
Högskoleverket har granskat svenska högskolor och internationellt sett får de bra betyg. Framförallt är det forskningsutbildningarna som håller hög klass. Svenska studenter åker däremot i liten skala utomlands för att studera delar av utbildningen och detta beteende bör högskolorna försöka förändra.
Läs mer >>


KINESER VILL STUDERA TEKNIK SVERIGE
Intresset för Sverige och svenska utbildningar växer i Kina och Indien. Många asiater har en positiv bild av Sverige och svensk teknik. Studenterna väljer främst att studera utomlands för att få en friare utbildning. Svenska högskolor med teknisk utbildningar är positiva och ser möjligheten att fylla lediga platser på programmen.
Läs mer >>
SOMMARJOBB SOMUNDERHÅLLARE PÅ KRETA OCH RHODOS
Sommarjobb under tre eller sex månader på hotell på Kreta och Rhodos. Arbetsuppgifterna består av att dagtid vara aktivitetsledare för olika sportaktiviteter och kvällstid stå för underhållningen i form av uppträdanden. Du som söker behöver nödvändigtvis inte ha erfarenhet men behöver vara 18 år och prata engelska flytande samt ha kunskaper i tyska, franska, holländska eller italienska. Du bor på fyra- eller femstjärnigt hotell, mat ingår.
Läs mer >>


DATABAS ÖVER BEDÖMMINGAR AV UTLÄNDSK HÖGRE UTBILDNING
Högskoleverkets databas där man hittar bedömningar av utländska utbildningar, vad examina från olika länder, universitet och utbildningar motsvarar i Sverige.
Läs mer >>


FÖRSVARSMAKTEN REKRYTERAR INTERNATIONELLA TJÄNSTER
Det finns lediga tjänster som ska fyllas! Fram till den 28 maj pågår rekrytering till Försvarsmaktens utlandsstyrka, beredskapsenheter och registerförband.
Läs mer >>


NORDISK INFORMATIONSPLATS OM STUDIER OCH ARBETE
Detta är Nordiska ministerrådets informationsplats för privatpersoner och företag som rör sig över de nordiska gränserna och behöver information och vägledning. Under rubriken Privatpersoner hittar du som skall flytta, studera eller arbeta i ett annat nordiskt land information som är aktuell just för dig.
Läs mer >>


ON-LINEKATALOG MED SÄSONGSARBETE
On-linekatalog över anställningserbjudanden för alla som söker säsongsarbete för sommar och vinter på en semesterort. Katalogen omfattar säsongsarbete inom alla slags yrkeskategorier, t.ex. barntillsyn/barnsköterska, barpersonal, chaufförer och kundserviceassistenter.
Läs mer >>


UNGA MELLANKLASSTJEJER LOCKAS AV VOLONTÄRARBETE
Frivilligarbete tros locka mest unga medelklasstjejer.
- Dessa frågor har ansetts vara mjuka. Att man engagerar sig handlar väl om uppfostran och varifrån man kommer, säger Tomas Agnemo, arrangör av Sidas ungdomsprogram Zenit volontärhelg på Lava i Kulturhuset.
Läs mer >>


BOLOGNAPROCESSEN
Är du en av dem som inte har riktigt koll på vad Bolognaprocessen innebär? Här är information från Högskoleverket med bra länkar vidare.
Läs mer >>


ATT ANSÖKA TILL IRLÄNDSKA UNIVERSITET
När du söker till irländska universitet söker du genom "The Central Applications office". De tillhandahåller ansökningshandlingar och handbok hur du går tillväga och vilka kurser som finns tillgängliga.
Läs mer >>


FÅ SVENSKA STUDENTER LÄSER UTOMLANDS - FRAMFÖRALLT LÄRARSTUDENTER
Endast 3% av de lärarstuderande väljer att läsa utomlands i Erasmusprogrammet. Erasmusprogrammet ger studenter möjlighet att studera utomlands utan terminsavgift och med höjt studielån om det behövs. Som det ser ut idag är det fler studenter från andra länder som söker sig till Sverige än vad det är svenskar som söker sig utomlands.
Läs mer >>SYO-NYTT
utkommer 3-4 gånger i månaden under större delen av året. I SyoNytt redovisas ett urval av de nya länkar om arbete och utbildning i hela världen, som under den senaste tiden lagts in i SyoGuiden.

Vi vänder oss främst till gymnasieelever och studenter, men nyhetsbrevet skall också tjäna som fortbildning och inspirationskälla för vägledningspersonal och lärare vid skolor, universitet och arbetsförmedlingar.

ANNONSERA I SYO-NYTT! 7.500 PRENUMERANTER .
För information om hur du annonserar i SyoNytt och SyoGuiden, kontakta Johanna Boussard:
tel 046 - 211 23 70 eller [email protected]

HÄR KAN DU PRENUMERERA PÅ ELLER AVBESTÄLLA SYO-NYTT
Du har väl tipsat dina vänner om SyoNytt och SyoGuiden?
http://www.syoguiden.com/default2.asp?ID=456&ID2;=0

TIPSA SYOGUIDENS REDAKTION
Tipsa oss när du hittar information
som du tycker bör vara med i SyoGuiden.
Johanna Boussard

Tel: 046 - 211 23 70
E-post: [email protected]
URL: http://www.syoguiden.com

Redaktionen
Beställ/Avbeställ Nyhetsbrevet
Annonsera på SyoGuiden
Om SyoGuiden