SyoNytt nr 13/06

nr: 13 - 2006

Redaktören tipsar

-
SyoGuiden granskar yrket Piketpolis

Annonsörer:


- Vill du satsa på en ny karriär inom läkemedel eller livsmedel?
- Sundsvalls Konstskola - Effektiv konstnärlig utveckling
- Skolan för stylister, makeupartister & imagekonsulter
- Malmö Tillskärarakademi
- Är du intresserad av idrott och hälsa?
- Internationell logistik - Sverige, Danmark och Tyskland
- Nyhet! Volontär, språk och äventyrsresor till Venezuela!
- Projektbaserad ingenjörsutbildning - vi gör det andra pratar om!
- Textil - Sömnad & Vävning
- Gräddfil till toppjobb - karriärer för alla!
- LTH - en komplett teknisk högskola
- Fredsstudier i Indien
-
Drift- och underhållstekniker, Energi
- Vi behöver fler ledare!
- Hjälp med ansökan till universitet & språkkurser i Spanien

- Svara på webb-enkät för vägledare

- Skånska Målarskolan i Malmö
- Industriell Grafisk Tryckprocess
- Studera till läkare eller veterinär i Grenada, Västindien

- För dig som vill utveckla konkurrenskraftiga kundlösningar och produktkoncept!
-
The Scholar Ship – Med världen som studieort

Nya länkar om arbete och studier i Sverige
Nya länkar om arbete och studier utomlands
SYOGUIDEN GRANSKAR YRKET PIKETPOLIS
Robert arbetar som piketpolis i Malmö. Han valde yrket eftersom det är socialt, ger en möjlighet att jobba i team och en varierad arbetsdag. Robert trivs med sitt jobb och gillar känslan av att ingen arbetsdag är den andra lik. Varje månad gör vi en intervju med yrkesutövare för olika yrken. Denna månad handlar det om polis och specifikt piketpolis. Maila mig gärna med förslag på yrken du vill veta mer om: [email protected]

Läs mer >>

VILL DU SATSA PÅ EN NY KARRIÄR INOM LÄKEMEDEL ELLER LIVSMEDEL?
Sök då till KY-utbildningen i Läke- och livsmedelsteknik! Kursstart 2 oktober, sista ansökningsdag 8 maj 2006!

Utbildningen är framtagen tillsammans med företag i regionen och dessa ingår även i den ledningsgrupp som säkerställer kvalitén på utbildningen och att innehållet motsvarar företagens kompetensbehov. Kombinationen av läkemedels- och livsmedelsteknik i samma utbildning är både tvärvetenskaplig och unik. Du är ute på praktik (lärande i arbete) tre perioder under utbildningen och kan känna dig för om du vill satsa på livsmedel eller läkemedel. Detta är en styrka i utbildningen.
Folkuniversitetet i Lund

Läs mer >>

SUNDSVALLS KONSTSKOLA - EFFEKTIV KONSTNÄRLIG UTVECKLING
Konstskolan är den äldsta i sitt slag norr om Stockholm och räknas till de kompletterande utbildningarna. Med sin centrala belägenhet alldeles intill universitetet är det nära till stadens centrum. Studierna ger en effektiv konstnärlig träning inom måleri, tre dimensionell form och fotografi. Skolans elever är studiemedelsberättigade via CSN.

Läs mer >>

SKOLAN FÖR STYLISTER, MAKEUPARTISTER & IMAGEKONSULTER
-Allt fler salonger satsar på att erbjuda många olika typer av behandlingar i samma lokal. Det blir praktiskt och bekvämt för kunderna att kunna få en manikyr, hårförlängning och make-up på en enda salong. Jag ville överföra principen att erbjuda flera utbildningar under ett och samma tak när jag grundade Academy of Divine Beauty, säger Tammy.

I takt med att intresset för skönhet, välbefinnande och hälsa ökar så skapas också fler arbetsmöjligheter i branschen. Att arbeta som stylist är ett yrke med många möjligheter; man kan jobba utomlands, på kryssningsfartyg, SPA-anläggningar eller i egen regi. En utbildning på Academy of Divine Beauty är en riktigt bra start på en spännande karriär inom skönhetsbranschen.

Läs mer >>

MALMÖ TILLSKÄRARAKADEMI
Välkommen till Malmö Tillskärarakademi och en kreativ och lärorik tid hos oss! Vår målsättning är att vara en av Sveriges ledande specialskolor inom mönsterkonstruktion, tillskärning, modeteckning och kollektionsdesign.

Vi på Tillskärarakdemien delar med glädje med oss av våra erfarenheter och kunskaper, för att alla ska kunna utvecklas optimalt.

Du får teoretiska och praktiska förberedelser, som är anpassade till de krav arbetsmarknaden och högskolor i Sverige och utomlands ställer idag. På HOT, House of Tillskärarakademin, skolans kreativa verkstad har du möjlighet att tillverka och sälja dina produkter efter avslutad utbildning. Utbildningarna är studiemedelsberättigade

Läs mer >>

ÄR DU INTRESSERAD AVIDROTT OCH HÄLSA?
Vill du hjälpa andra att utveckla sig inom idrott och hälsa? Sök någon av våra programutbildningar: idrottslärare, hälsopedagog eller professionell tränare.

Vi kan erbjuda breda men krävande utbildningar i en öppenhjärtig idrottsmiljö med nära kontakter mellan lärare och studenter.

I en uppföljning av studenter som genomgått våra program finns ett uttalande som glädjer oss mycket: "De tre åren på Idrottshögskolan är de bästa i hela mitt liv".
Välkommen till Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH!

Läs mer >>

INTERNATIONELL LOGISTIK - SVERIGE, DANMARK OCH TYSKLAND
Utbildningen liksom senare ditt arbete har en stor bredd. Du läser ekonomiska och miljömässiga analyser och bedömningar av transportlösningar och logistiksystem. Du kommer även att få arbeta med IT-verktyg för GPS, ruttplanering, simulering och modulering. Delar av utbildningen är förlagd i Danmark och Tyskland.

Läs mer >>

NYHET! VOLONTÄR, SPRÅK OCH ÄVENTYRSRESOR TILL VENEZUELA!
Vill du jobba som volontär med gatubarn och lära dig spanska i Venezuela? Vill du dyka, besöka karibiska öar, åka vattenskidor, bergsklättra, vandra i Anderna, paddla kanot, dansa salsa, lära dig venezualansk matlagning eller åka på jeepsafari SAMTIDIGT?
Hör av dig till oss så skräddarsyr vi din resa!

El Puente
08/669 22 50
[email protected]
www.puente.se

Läs mer >>PROJEKTBASERAD INGENJÖRSUTBILDNING - VI GÖR DET ANDRA PRATAR OM!
Därför projektbaserat! Vid Högskolan i Gävle har vi gått från ord till handling vad gäller utveckling av ingenjörsutbildningen. Vi startade hösten 2005 den projektbaserade ingenjörsutbilningen därför att vi är övertygade om morgondagens ingenjörer vill och ska vara väl förberedda på den arbetsmarknad som väntar dem.

Modellen stimulerar förmågan att ta egna initiativ och eget ansvar för ditt eget och projektgruppens resultat är en självklarhet. Projekten genomförs med ett tema och en del givna problem. För att ge rätt förutsättningar disponerar projektgrupperna ett eget studierum med dator.

Läs mer >>TEXTIL - SÖMNAD & VÄVNING
1-årig påbyggnadsutbildning på Komvux i Skara med statlig finansiering. Start: Höstterminen

Kursinnehåll:

Klädsömnad 350p
Du får kunskaper i sömnad och mönsterkonstruktion. Du lär dig sy kläder på ett hantverksmässigt och rationellt sätt med hjälp av olika typer av maskiner. Du syr allt från skjorta och byxor till kavaj med tillhörande detaljer. Du designar dina kläder utifrån personliga skisser och tillverkar kläderna i skilda material.

Vävning 350p
Du får väva tyger efter egna skisser till inredningstextilier och kläder. Du får kunskaper om förarbete, uppsättning, vävning uträkning och montering. Du får väva större och mindre arbeten i olika material, prova många vävtekniker och arbeta i flera typer av vävstolar.

Övriga kurser som ingår i utbildningen:
Mönsterkonstruktion. Bindningslära, Formgivning, Textila material, Textilhistoria, studiebesök på museer och textilateljeer samt möjligheter till arbetsplatsförlagd praktik.

Läs mer >>

GRÄDDFIL TILL TOPPJOBB - KARRIÄRER FÖR ALLA!
Välj den KY-examen som passar Dig bäst:
- Hälsoinformatik
- TV & Media
- Programvarutestning
- Logistik & transportinformatik
- Affärsutvecklare Logistik
- Transport & handel (Baltikum/Östeuropa)
- Avancerad Databashantering
- Avancerad IT-säkerhet
- Systemintegration
- Kreativ programvarudesign
- Linux systemspecialist

Utbildningarna är kostnadsfria, berättigar till CSN-bidrag.
En tredjedel av utbildningen består av praktik på företag som oftast också varit delaktiga i framtagandet av utbildningen. Vissa utbildningar kan läsas på distans.

Läs mer >>

LTH - EN KOMPLETT TEKNISK HÖGSKOLA
Lunds Tekniska Högskola är en av Sveriges få kompletta tekniska högskolor. Här finns alla klassiska civilingenjörsprogram liksom nyare, och i vissa fall unika, utbildningar. Det finns även flera högskoleingenjörsprogram samt arkitekt- och industridesignprogram.

Forskning bedrivs inom samtliga ämnesområden. I vissa fall är den världsledande, t ex inom nanoteknologi, förbränningsfysik och bioteknik.

Nära kontakt med näringslivet är självklar del i LTH:s verksamhet. Det är ingen slump att forskningsbyn Ideon ligger ett stenkast bort. I Lund finns även flera välkända företag, t ex Alfa Laval, Ericsson, Gambro och Tetra Pak.

Läs mer >>

FREDSSTUDIER I INDIEN
Fredsstudier arrangeras för första gången höstterminen 2006. Utbildningen är förlagd till strandkusten utanför Pondicherry i Indien. Undervisningen är på engelska och föreläsningarna hålls av duktiga internationella föreläsare. Studierna ger fullständig utdelning av studiepoäng från Oslo University College (30 ECTS-poäng) och kvalificerar till svenskt studielån och till att söka stipendier. Du kan välja att läsa på antigen höst- eller vårterminen. Detta är din möjlighet att lära känna en ny kultur, att använda lagunen som seminarierum och hängmattan som läsplats.

Läs mer >>

DRIFT- OCH UNDERHÅLLSTEKNIKER, ENERGI
Denna utbildning ger en bred bas och möjliggör arbete på många olika befattningar inom flera energi- och processrelaterade branscher.
KY-utbildning 80 poäng
NOVA HögskoleCentrum

Läs mer >>

VI BEHÖVER FLER LEDARE!
- Ledarskap i Turismnäringen är en KY-utbildning i serviceproduktion och ledarskap för blivande projektledare och mellanchefer

-Den tvååriga utbildningen består av 6 utbildningsblock; Ledarskap, Företagsekonomi, Servicemanagement, Marknadsföring, Projektledning och Management Training

- Mässor och Events, Destination, Hotell, Reseproduktion och Persontransport är de 5 valbara inriktningarna under Management Training perioderna

- Undervisningen är baserad på problemlösande metodik

- Utbildningens syfte är att lära sig de teoretiska och praktiska grunderna för att kunna verka som ledare

- Ledningsgruppen består av representanter från näringslivet, högskolan samt studenter på utbildningen

Läs mer >>

HJÄLP MED ANSÖKAN TILL UNIVERSITET & SPRÅKKURSER I SPANIEN
Studera i Spanien, som en del i din högskoleutbildning eller för att förbättra din spanska!

Estudiafuera är en spansk förmedling som hjälper utländska studenter att söka till spanska högskolor och språkkurser. Högskolekurser både på spanska och engelska. Exempel på kurser du kan välja bland:
Advertising & Public Relations, Marketing, Hispanic Studies, Journalism mm. Städer du kan läsa i är:
Madrid, Barcelona, Salamanca, Valencia, Alicante, Santiago de Compostela och La Coruña.

Läs mer >>

SVARA PÅ WEBB-ENKÄT FÖR VÄGLEDARE
Euroguidance Sweden, nationellt resurscentrum för vägledning, utvärderar sin verksamhet vartannat år. Just nu uppmanas alla yrkesverksamma vägledare att gå in på Internationella programkontorets webbsidor och besvara den enkla enkät som ligger där. Frågorna handlar t ex om vilken typ av information och vilken typ av tjänster du som vägledare har behov av, när det gäller det internationella området. Dina synpunkter är av största vikt då vägledare är Euroguidance främsta målgrupp. Euroguidance Sweden gjorde en liknande enkät 2004 och fick den gången in drygt 100 svar från vägledare i hela landet. Nu hoppas man på ändå fler! Att svara går fort då de flesta frågorna är av kryss-typ. Du kommer direkt till enkäten genom att gå in på www.programkontoret.se/Euroguidance

Läs mer >>

SKÅNSKA MÅLARSKOLAN I MALMÖ
1-2 årig utbildning inom grundläggande estetisk utbildning, Bild och konst eller Design och media. Ett stort utbud av varierande kurser och utbildningar för Dig som tänkt dig en framtid inom yrken där estetiska kunskaper är nödvändiga eller som vill utveckla Ditt eget bildskapande och din kompetens. Skolan är södra Sveriges äldsta konstskola. Den startades redan 1925 av silversmeden Märta af Ekenstam och övertogs 1927 av Konstnären Tage Hansson. Det var under hans ledning som skolans profil och undervisning utformades och gjordes känd och välrenommerad. Från att ha varit en ren privatskola övertogs den
1988 av Medborgarskolan. Kompetenta och engagerade lärare garanterar en kvalitativt bra utbildning.
Sista ansökningsdag 10 juni för den 1-åriga utbildningen till ht 2006 .
www.skanskamalarskolan.nu

Läs mer >>

INDUSTRIELL GRAFISK TRYCKPROCESS
En utbildning med fokus på tryckteknik i teori och praktik

Utbildningen syftar till att, genom teoretisk och praktisk undervisning i kombination med lärande på företag, få deltagarna att utvecklas till tryckpressoperatörer inom grafisk industri med kunskaper om produktionsförloppet inom grafisk produktion, distribution, tekniska förutsättningar, miljö och ekonomi.

Efter genomförd utbildning är studenten väl förtrogen med hela arbetsgången som finns i anslutning till tryckeriets produktionsavdelning. 1/3 (en termin) av utbildningen genomförs på olika värdföretag som är kopplade till utbildningen, vilket ger särskilt goda möjligheter att knyta kontakter inom den grafiska branschen.
Kontakt: www.tryckare.se , [email protected] eller 08-530 623 70.

Läs mer >>

STUDERA TILL LÄKARE ELLER VETERINÄR I GRENADA, VÄSTINDIEN
St. George´s University i Grenada, Västindien grundades för 30 år sedan och var det första verkligt globala lärosätet för medicin. Studenter från hela världen har sedan dess studerat medicin vid universitetet. Runt om i världen finns numera 5 500 utexaminerade studenter som arbetar i 35 olika länder.

Universitetet erbjuder läkarprogram och veterinärprogram. För mer information ring 001 631 665 8500, anknytning 220 eller 301 eller besök hemsidan: www.sgu.edu.

Läs mer >>

FÖR DIG SOM VILL UTVECKLA KONKURRENSKRAFTIGA KUNDLÖSNINGAR OCH PRODUKTKONCEPT!
Den offentliga sektorn står inför en stor omvandling med ett flertal stora utmaningar under de kommande åren. Allt högre krav från medborgarna på förenklad och mer effektiv service måste balanseras mot stora besparingskrav och en omfattande generationsväxling. Arbetsledning & verksamhetsutveckling för offentlig sektor, 40 KY-p, fokuserar både på strategiska och operativa frågor samt på din personliga utveckling. Du kommer att behövas!

Läs mer >>

THE SCHOLAR SHIP – MED VÄRLDEN SOM STUDIEORT
The Scholar Ship är ett multikulturellt universitet där studenterna får en universitetsutbildning ombord på ett kryssningsfartyg och därmed får världen som campus! The Scholar Ship tar med studenterna på en 16 veckor lång resa där de får uppleva 8 länder i flera olika världsdelar. Programmet har utvecklats eftersom att man i en mer och mer global värld vill anställa studenter som har bevisat att de kan jobba under alla former oberoende av kulturella, politiska och språkliga barriärer. Studenterna kan studera en rad olika program på både kandidat- och magisternviå, där alla kurserna är anpassade efter de länder som besöks. Intagning sker i januari och september från 2007.

Läs mer >>


GRATIS KURS OM FÖRSVARSMAKTEN - FÖR DIG SOM ÄR SYV ELLER SH-LÄRARE
Försvarsmakten bjuder in SYV och Sh-lärarer för att öka kunskapen om verksamheten. Det hålls informationskurser, där inbjudna studievägledare under två dagar får information om eller besöka såväl Pliktverket som Försvarsmaktens olika försvarsgrenar.
Anmäl dig senast 20 april!
Läs mer >>


FÄRRE ARBETSLÖSA, FLER ÅTGÄRDER

Antalet arbetslösa har sjunkit det senaste året, men även bara den senaste veckan är siffran lägre. 216 246 personer är öppet arbetslösa, men utöver det är 143 927 personer sysselsatta i arbetsmarknadspolitiska åtgärder.
Läs mer >>


JOBBTEST - DAGS ATT BYTA JOBB?
Hur känner du för ditt jobb? Ta reda på om det är rätt för dig eller om det är dags att gå vidare?
Läs mer >>


SJUKGYMNAST - ETT YRKE FÖR LIVET

En informationssida om yrket sjukgymnast och utbildningen för att komma dit.
Läs mer >>


VD UTAN EXAMEN!
Hela 42 av 263 börs-vd:ar saknar högskoleexamen. Det innebär att 15 procent av börsens vd:ar saknar examen från högskola eller universitet, enligt Veckans Affärer. Välj en engagerad skola och arbeta hårt, så hjälper skolan dig att hitta ett bra jobb redan innan du är klar.
Läs mer >>


LÄS PLATSANNONSEN RÄTT!
Rekryteraren ser skillnad på en standardansökning och en ansökning från någon som verkligen läst och tagit ställning till platsannonsen. För att tolka platsannonsen kan man något förenklat dela upp den i fyra delar: Arbetsbeskrivning, företagets krav på den de vill anställa, en beskrivning av verksamheten samt kontaktinformation. Monster
Läs mer >>


VAR FEMTE STUDENT ÄR FATTIG I SVERIGE
Socialstyrelsen har gjort en undersökning på Sveriges ungdomars ekonomi. Rapporten är ingen munter läsning. År 1991 levde 7 procent av svenskarna i åldern 20-24 i fattigdom. Den senaste siffran från 2003 visar att drygt 14 procent av dessa unga är fattiga. Studenter har det ännu skralare ekonomiskt. 21 procent av dem ligger under fattigdomsstrecket.

Danuta Biterman, Socialstyrelsens projektledare för rapporten, ser en dubbel problematik i studenternas ekonomiska villkor. Både att studiemedlet ligger för lågt och att arbetsmarknaden inte tar emot deltidsarbetande studenter i tillräcklig grad.

Läs mer >>


FLER HÖGSKOLEPLATSER TILL ELITIDROTTARE!
- Om jag jämför med hur välutvecklat det är på gymnasienivå och när jag ser hur långt utvecklingen har gått i att modernisera undervisningsformerna på högskolan, vill jag se till att vi tar till vara på de möjligheterna, den nya flexibilitet, som den moderna högskolan ger. Det säger utbildningsminister Leif Pagrotsky till Ekot.
Läs mer >>


LAT ELLER LYNNIG? - BRA EGENSKAPER PÅ JOBBET!
Tidskriften New Scientist har tagit fram de negativa egenskaper som gynnar arbetsplatsen. T.ex. är lynniga personer med stora humörsvängningar ofta kreativa och till och med geniala.

Läs mer >>


FLER FUSKARE PÅ HÖGSKOLOR ÅKER FAST
Allt fler studenter avslöjas med att ha fuskat. Mer alerta högskolor och fler inlämningsuppgifter tros vara två faktorer bakom trenden. DN

Läs mer >>
ÄVENTYRSCOLLEGE PÅ NYA ZEELAND
Här är ett smakprov på det du får vara med om på skolan: forsränning, bergsklättring, bungy jumping, köra jetski, åka på sightseeing turer, paddla kajak, rida, vindsurfa, segla och mycket mer. Southern Lakes English College college i Queenstown på Nya Zeeland kombinerar studier med äventyr.
Läs mer >>


ECF:S RESESTIPENDIER FÖR JOURNALISTER
Som ung journalist har du chans att resa Europa runt och arbeta. Idén är att öka samarbetet och förståelsen mellan öst och väst i Europa. Ta chansen att utvecklas och resa och skapa en bättre förståelse mellan Europas kulturer.
Läs mer >>


NYTT UNGDOMSPROGRAM, YOUTH IN ACTION
Nu försvinner EU-programmet, Ungdom, men det överlappas av ett nytt EU-utbyte bland ungomdar. Programmet ska bidra till att stärka ungdomars känsla att tillhöra Europa och uppmuntra dem till att vara aktiva samhällsmedborgare.
Läs mer >>


ELEVPRAKTIK & LÄRARUTBYTE INOM YRKESUTBILDNINGEN I EUROPA
Leonardoprogrammet är till för dig som går en yrkesutbildning. Genom Leonardo får du möjlighet att utöka dina kunskaper och lära dig ett annat lands sätt att arbeta. Nästa ansökningsperiod går ut 31 maj.
Läs mer >>


INTERNATIONELLT TRAINEEPROGRAM FÖR EKONOMER OCH INGENJÖRER
Exportrådets Exportsäljarprogram är ett internationellt traineeprogram som varvar exportpraktik i ett mindre företag med exportseminarier i Sverige och utomlands under sex månader. Programmet riktar sig till dig som är nyutexaminerad och arbetslös ekonom eller ingenjör med internationell inriktning, goda språkkunskaper och intresse av att satsa på en internationell karriär i små och medelstora företag.
Läs mer >>


FORSKNINGSEXPEDITION INOM MARINBIOLOGI TILL SEYCHELLERNA
Global Vision International anordnar marina uppdrag på Seychellerna. Exempel på uppgifter är:
-rädda havssköldpaddor
-studier av valhajars rörelsemönster
-studier på korallrevens utbredning och återhämtning
-arbete på marin Curieuse Marine National Park
Även volontärarbete på andra ställen i världen.
Läs mer >>


PLUGGA DISTANSKURSER FRÅN THAILAND
Planerar du att plugga in en högskolekurs till hösten så varför inte göra det från en luftmadrass i ett varmt hav?

Sista ansökningsdag till högskolor och universitet är 15 april. Passa på och sök distanskurser nu så har du möjlighet att slippa nästa svenska vinter.

Lanta Learning Centre ligger på ön Koh Lanta i Thailand. Här kan du läsa en eller flera av de hundratals kurser som går på distans från Sverige. Väljer du en komvux- eller högskolekurs kan du få studiemedel från CSN.
Läs mer >>


RESEINFORMATION FRÅN DE SVENSKA AMBASSADERNA
Här finns reseinformation på svenska från samtliga svenska ambassader runt om i världen. Resesäkerhet är en viktig del men här finns även landfakta, information om handel, pass & körkort, vigsel osv.
Läs mer >>SYO-NYTT
utkommer 3-4 gånger i månaden under större delen av året. I SyoNytt redovisas ett urval av de nya länkar om arbete och utbildning i hela världen, som under den senaste tiden lagts in i SyoGuiden.

Vi vänder oss främst till gymnasieelever och studenter, men nyhetsbrevet skall också tjäna som fortbildning och inspirationskälla för vägledningspersonal och lärare vid skolor, universitet och arbetsförmedlingar.

ANNONSERA I SYO-NYTT! 7.500 PRENUMERANTER .
För information om hur du annonserar i SyoNytt och SyoGuiden, kontakta Johanna Boussard:
tel 046 - 211 23 70 eller [email protected]

HÄR KAN DU PRENUMERERA PÅ ELLER AVBESTÄLLA SYO-NYTT
Du har väl tipsat dina vänner om SyoNytt och SyoGuiden?
http://www.syoguiden.com/default2.asp?ID=456&ID2;=0

TIPSA SYOGUIDENS REDAKTION
Tipsa oss när du hittar information
som du tycker bör vara med i SyoGuiden.
Johanna Boussard

Tel: 046 - 211 23 70
E-post: [email protected]
URL: http://www.syoguiden.com

Redaktionen
Beställ/Avbeställ Nyhetsbrevet
Annonsera på SyoGuiden
Om SyoGuiden