SyoNytt nr 43/05
SyoNytt nr 43 2005

nr: 43 - 2005

Redaktören tipsar

-
En riktigt God Jul önskar vi alla läsare och besökare!

Annonsörer:


- Nytt stipendium för språkstudier i Europa
- Terminskurs engelska + arbeta i London
-
ITGymnasiet i Norrköping & Linköping
- Ultimate Bartender - bartenderutbildning i Malmö
- www.horsel.se
- Musiklinje med inriktning Afro/Rock.
-
Studera utvecklingsstudier i Vietnam
-Cambridgediplom - för studier och jobb utomlands
-
IELTS Examenskurs för dig som vill studera på universitet i Storbritannien
-
En meningsfull vardag - arbeta med funktionshindrade barn
-
Stipendier hos AstraZeneca
-
Bara i Örebro
-
KY-utbildningar med start vt 2006- sök innan 15 december!
-
Automationstekniker- eftersökt kompetens inom industrin
-
Studera i exotisk miljö!
-
Lediga folkhögskoleplatser vt 2006
-
Silversmide förenar hantverk och designNya länkar om arbete och studier i Sverige
Nya länkar om arbete och studier utomlands
EN RIKTIGT GOD JUL ÖNSKAR VI ALLA LÄSARE OCH BESÖKARE!
Redaktionen på SyoGuiden önskar er alla en god jul och ett gott nytt år! 2005 har varit ett bra år för SyoGuiden med en hel del nyheter och nya medarbetare! Vi har stora planer för 2006 och hoppas att ni kommer fortsätta att besöka oss frekvent! Det här nyhetsbrevet är det sista som skickas ut innan jul. Nästa nyhetsbrev kommer skickas 9 januari 2006. Ha en skön julledighet!

NYTT STIPENDIUM FÖR SPRÅKSTUDIER I EUROPA!

Om du ska läsa språk i Europa under 2006-2010 kan du söka stipendiet som är värt 200-500 SEK/månad. Antalet stipendier är begränsade.
Ansök idag!

Läs mer >>

TERMINSKURS ENGELSKA + ARBETA I LONDON
En terminskurs som fokuserar på att förbättra din engelska samtidigt som du får hjälp med förberedelser inför att söka jobb. Under tiden som du går din utbildning står vår skola till ditt förfogande för hjälp hur du går till väga för att få ett arbete i London. Du läser engelska på förmiddagarna mellan 9:15 – 12:25. Efter din andra studievecka får du privat rådgivning från skolans personal kring hur du söker jobb i London, vad som är viktigt att tänka på inför en anställningsintervju och vad det innebär att arbeta i England.

Genom dessa privata rådgivningstillfällen kan vi erbjuda en skräddarsydd utbildning som motsvarar just dina behov. Du får ett bevis som berättigar dig till 15 timmars privat rådgivning och dessa tillfällen bokar du in på plats med skolan. Detta ger dig också flexibilitet eftersom rådgivningen kan förläggas när du själv önskar och allt du behöver göra är att boka in tiderna med skolan.

SI Språkresor

Läs mer >>

ITGYMNASIET I NORRKÖPING & LINKÖPING
Vår skola är unik på flera sätt. Vårt arbetssätt är speciellt, eftersom vi i små grupper arbetar med verklighetsanknutna och ämnesintegrerade projekt. Varje årskurs har en stöttande mentor som hjälper till med individuell studieplanering. Lokalerna är nya och fräscha. Bärbara datorer är viktiga verktyg för våra elever.
Framförallt är det en lugn och trygg stämning på vår skola där allas åsikter tas på allvar.

Vi erbjuder Östergötlands bredaste IT-utbildning med sex olika inriktningar, allt från mer praktiskt inriktade till högskoleförberedande. Detta ger stor valfrihet och trygghet inför framtiden. Besök oss gärna på www.itg.nu. Vi ses!

Läs mer >>

ULTIMATE BARTENDER - BARTENDERUTBILDNING I MALMÖ
Vi erbjuder dig den ultimata bartenderutbildningen med det bästa utav det gamla och det nytänkande som finns inom barindustrin. Vi har de mest professionella och välmeriterade lärarna i hela Sverige som även utbildar vid restauranghögskolan i Grythyttan.

Utbildningen är på 4 veckor + 2 veckor praktik och hålls i centrala Malmö. Inga förkunskaper krävs, dock måste du vara minst 18 år. Vi börjar från grunden och lär dig alla hemligheterna bakom baren samt flair (showbartending), free-pouring och bar-magic vilket kan avgöra om du får jobbet eller ej. Efter avslutad kurs
erhålls ett attraktivt internationellt gångbart diplom.

Läs mer >>

WWW.HORSEL.SE
Alla hörselskadade och döva elever har rätt till en anpassad skolmiljö och pedagogik. Specialskolemyndigheten och Riksgymnasierna för döva och hörselskadade har en riksräckande verksamhet som är anpassad för hörselskadade och döva elevers förutsättningar och behov. Cirka 1000 elever går idag på våra skolor.

Vill du veta mer om verksamheten? Besök våra hemsidor.

Läs mer >>

MUSIKLINJE MED INRIKTNING AFRO/ROCK.
Här har du möjlighet att förbereda dig för en kvalificerad musikutbildning på musikhögskola eller utveckla ditt musikaliska kunnande för att använda kunskaperna som hobby och fritidssysselsättning.

Kanske kommer du från estetiskt gymnasium eller någon studiecirkel i rock, kanske är du idag verksam musiker eller så har du bara ett brinnande intresse för musik. Tillsammans med några av Skånes bästa rockmusiker, alla med gedigen utbildning, får du utveckla kunnandet på det egna instrumentet samt förmågan att spela med andra.
Furuboda Folkhögskola

Läs mer >>

STUDERA UTVECKLINGSSTUDIER I VIETNAM
En termin i utvecklingsstudier sträcker sig över 20 veckor varav 10 veckor på plats i Vietnam. Utbildningen är förlagd till strandkusten utanför Hoi An i Vietnam. Undervisningen är på engelska och föreläsningarna hålls av duktiga internationella föreläsare.

Studierna ger fullständig utdelning av studiepoäng från Oslo University College (30 ECTS-poäng) och kvalificerar till svenskt studielån och till att söka stipendier. Du kan välja att läsa på antigen höst- eller vårterminen. Välj en utbildning som ger dig mer än teori.

Läs mer >>

CAMBRIDGEDIPLOM - FÖR STUDIER OCH JOBB UTOMLANDS
Cambridgediplom i engelska ger behörighet till universitet och högskolor i andra länder under obegränsad tid. De är också ett bevis på att du klarar att sköta ett jobb på engelska.

Cambridgediplom utfärdas av the University of Cambridge ESOL Examinations och är ett av världens mest välkända utbildningsbevis med en miljon examinationer årligen i 135 länder. Folkuniversitetet anordnar Cambridgeexamina i Sverige. Beställ information och ansökningshandlingar här!

Läs mer >>

IELTS EXAMENSKURS FÖR DIG SOM VILL STUDERA PÅ UNIVERSITETET I STORBRITANNIEN
För att bli antagen till en universitetsutbildning i London behöver du i regel ett bevis på din färdighet i engelska. Ett av de test som vid många lärosäten i Storbritannien godkänns som prov på engelskakunskaper är IELTS. Därför har vi utformat en specialkurs för dig med fokus på förberedelse inför IELTS-examen.

Du läser allmän engelska på förmiddagarna mellan 9:15-12:25. Mellan 12:40-13:35 har du en lektion som fokuserar särskilt på att förbereda dig inför IELTS-examen. Utöver lektionerna ingår även 15 timmars privat rådgivning om hur du förbereder dig och vad som krävs för att bli antagen till ett universitet i Storbritannien. Skolan ger dig information om hur ansökningsprocessen går till, vad som är viktigt att tänka på inför en intervju och vad som karaktäriserar det
brittiska universitetslivet.

SI Språkresor

Läs mer >>

EN MENINGSFULL VARDAG - ARBETA MED FUNKTIONSHINDRADE BARN
Vill du hjälpa, stödja och arbeta med barn och ungdom med funktionshinder? Då finns en ny KY-utbildning i Munkfors för dig!

Programmet "Barn och ungdomar med funktionshinder" är en ettårig KY-utbildning med målsättning att utveckla kunskap, nya metoder och bestående kompetens hos människor i barnens närhet. Utbildningens verklighetsförankring är stor, det läggs stor vikt vid studiebesök, pröva-på-aktiviteter och praktik.
Huvudmoment i utbildningen:
-personlig vård och dagliga aktiviteter
-diagnoser och funktionshinder
-lek, fritidsverksamhet och handikappidrott
-familjen
-särskilt stöd och service

Efter kursen kan du söka jobb som personlig assistent. Satsa på ett jobb som ger dig och brukaren en meningsfull vardag!! För att läsa mer klicka på "utbildning" längst till höger! Kontaktperson Lena Stenson faxnr:
0552 - 30 150.

Läs mer >>


STIPENDIER HOS ASTRAZENECA
Visst kan även du få ett stipendium!
På vår studentsida kan du se vilka stipendier vi erbjuder just nu. Klicka på något av stipendierna för information om behörighet, sista ansökningsdag och hur du söker stipendiet. Lycka till!

Läs mer >>

BARA I ÖREBRO
*Riksgymnasiet för döva (RGD)
*Riksgymnasiet för hörselskadade(RGH)

Läs mer >>

KY-UTBILDNINGAR MED START VT 2006- SÖK INNAN 15 DECEMBER!
-Löneekonom
-Restauratör
-Ekonomiansvarig i mindre företag
Frans Schartaus Handelsinstitut

Läs mer >>AUTOMATIONSTEKNIKER - EFTERSÖKT KOMPETENS INOM INDUSTRIN
Företagen automatiserar sin produktion i allt högre grad och är i behov av medarbetare som kan driftsätta och underhålla automatiserade tillverkningssystem. Du får en mycket god kompetens inom området och möjlighet att skapa ett stort kontaktnät mot företag genom vårt samarbete med industrin.

Sök Skara Lärcentrums KY-Automationstekniker 80p, en utbildning med stora framtidsutsiker. Sista ansökningsdag 30 december.

Läs mer >>

STUDERA I EXOTISK MILJÖ!
-språk, idrott, utvecklingsstudier turism och mycket mer!
Gateway College erbjuder norska, svenska och danska studenter att studera på orter de flesta bara kan drömma om: Bali, Kuba, Brasilien Mexiko, Kanada, Paris, Spanien och New York

Så varför inte koppla av en eller två terminer från studierna i Sverige? Kurserna är studiemedelsberättigade och kan ingå i en svensk eller utländsk akademisk examen. Gateway college samarbetar med norska högskolor och anlitar lärare med stor erfarenhet. Undervisningen är i huvudsak på norska men vissa avsnitt kan vara på engelska. Kurserna avslutas med examen på respektive studieort och sedan kan du ta semester direkt.

Ta kontakt med Hege Oleivsgard [email protected] så får du referenser till svenska studenter som deltagit i kurserna.


Läs mer >>

LEDIGA FOLKHÖGSKOLEPLATSER VT 2006
Här hittar du de folkhögskolekurser som startar våren 2006 och som har lediga platser!

Läs mer >>

SILVERSMIDE FÖRENAR HANTVERK OCH DESIGN
En av Sveriges mer kända designers just nu är Efva Attling, fotomodellen som blev silversmed och öppnade exklusiva ateljéer med smycken för världens kändiselit. Bakom denna framgångssaga hittar vi läraren Ann-Sofi Forsman, som sysslat med smide i över 20 år. Folkuniversitetet har ett framgångsrikt utbildningskoncept, som innebär både stor efterfrågan på kurser, men också många elever som själva efter avslutad utbildning når långt inom konsten.

Läs mer >>


DET FINNS GOTT OM LÄRARJOBB - LÄS TILL LÄRARE NU!
Det utbildas för få lärare! Från 2005 till 2009 kommer det att behövas 12 800 nya lärare årligen. Idag tar betydligt färre personer än så ut en lärarexamen. Det största behovet finns inom förskola och fritidshem, väldigt få utbildar sig för att arbeta där.
Läs mer >>


JOBBA EXTRA SOM JULTOMTE!

Vikariepoolen AB söker män/kvinnor som vill arbete som JULTOMTE på julafton och veckorna innan jul. Dina arbetsuppgifter blir att åka hem till olika familjer på julafton och agera jultomte vid deras julklappsutdelningar. Jultomten ska vara glad, snäll, kunna kommunicera med barn och vilja göra julen magisk.
Läs mer >>


NYA KY-UTBILDNINGAR MED START HT 2006 OCH VT 2007
Myndigheten för kvalificerad yrkesutbildning kommer att bevilja 221 nya kvalificerade yrkesutbildningar (KY) som ska starta under hösten 2006 och våren 2007. Utbildningarna motsvarar omkring 5 700 studieplatser och ett statsbidrag på totalt cirka 330 miljoner kronor. Merparten av de beviljade ansökningarna finns inom: ekonomi, teknik/tillverkning, bygg och vård. Läs pressmeddelande och den kompletta listan!
Läs mer >>


CSN - STUDIEMEDEL BETALAS UT I DECEMBER

Den som är studiemedelsberättigad året ut kan få pengar den 23 december, istället för att vänta till januari.
Läs mer >>


TVÅ AV TRE ELEVER VILL HA BETYG TIDIGARE
Två av tre niondeklassare vill ha betyg tidigare än i dag. Det visar en stor enkät med 923 elever som DN har gjort. Eleverna vill veta hur de ligger till för att kunna satsa mer på vissa ämnen inför slutbetyget i nian.
Läs mer >>


BIDRAGSSYSTEM TILL HÖGSKOLORNA LEDER TILL SÄNKTA UTBILDNINGSKRAV
"Du får godkänt bara du lämnar in uppgiften", så kan det låta på högskolan idag. SFS har undersökt hur dagens resurstilldelningssystem påverkar tentamenssituationen och resultaten är nedslående.

- Vi har länge haft en misstanke om att pengar per student-systemet leder till att högskolorna sänker kraven vid examinationer, säger Kristoffer Burstedt vice ordförande för SFS. Vår rapport visar att misstankarna är befogade.

Enligt undersökningen finns flera exempel på sänkta krav, hela tre av fyra studentkårer kan bekräfta SFS bild. Läs undersökningen här!
Läs mer >>


KLARAR DU AV ATT VARA EGEN FÖRETAGARE?

Funderar du på att starta eget företag? Kanske har du en idé som du verkligen tror på och nu vill du förverkliga den. På NyföretagarCentrum finns ett test som avgör om du är lämplig för att starta eget.
Läs mer >>


FRAMTIDSUTSIKTER FÖR 70 OLIKA UTBILDNINGAR
Hur ser arbetsmarknaden ut framöver? Vilka utbildningar ger jobb efter de är avslutade? Statistiska centralbyrån har gjort en arbetskraftsbarometer, där du hittar information om utsikterna på arbetsmarknaden för 70 utbildningar.
Läs mer >>


VARFÖR FINNS FÖRETAG?

Svenskt näringsliv har sammanställt information om företag och företagande. Här finns massor med svar på olika funderingar. Vem som driver företag? Hur det går till att rekrytera? Vad en anställd kostar?
Läs mer >>


STIPENDIER TILL ARKITEKTER/ARKITEKTSTUDERANDE

Stipendier som delas ut av Sveriges arkitekter eller med annan anknytning till arkitekter.
Läs mer >>


EN FELFRI ANSÖKAN - UTTRYCK DIG RÄTT

Språket i din ansökan kan vara avgörande för om du får komma på en intervju eller inte. Det är viktigt att brevet ser genomarbetat ut och saknar onödiga felskrivningar. Här får du hjälp att rätta till de vanligaste misstagen.
Läs mer >>

UTLANDSSTUDIER BÅDE POSITIVT & NEGATIVT PÅ ARBETSMARKNADEN
NIFU STEP i Norge har gjort en undersökning där personer med utländsk utbildning har jämförts med personer som har en utbildning från Norge. Det visade sig att de med utländsk utbildning har något svårare att få jobb, de får skicka i genomsnitt fler ansökningar innan de får ett jobb. Å andra sidan får de högre lön när de väl har fått ett jobb.
Läs mer >>


EKOTURISM STUDERAS I ARKHANGELSK
Upplevelseturism med jakt och fiske i fantasiska vildmarker kan bidra till nya arbetsmöjligheter i norra Ryssland. Turistnäringen ska utvecklas genom utbildning av arbetslösa med svensk KY-utbildning som förebild. Det genomförs av Folkuniversitetet i Uppsala, som tagit initiativ till olika projekt i Ryssland och Estland.
Läs mer >>


SOMMARLÄGER PÅ SICILIEN 2006

Kalat anordnar 2-veckors sommarläger på Sicilien för ungdomar. Du jobbar på arkeologiska utgrävningsplatser på en av Europas historiskt mest intressanta öar. På fritiden umgås du med ungdomar från andra länder, deltar i någon av de anordnade aktiviteterna, och lär dig mer om Siciliens kulturliv. Registreringsavgiften är 300 Euro och då ingår boende & mat samt vissa aktiviteter.
Läs mer>>


SÖK BIDRAG FRÅN NORDPLUS JUNIOR SENASTE 15:E MARS 2006
Det nya Nordplus junior ersätter de tidigare programmen Nordplus junior, Nordplus mini, västnorden och Nordskol stipendieordningarna. Nästa ansökningsomgång har ansökningsdatum den 15 mars 2006. Ansökan finns tillgänglig här.
Läs mer >>


WORKCAMPS I MAROCKO 2006
Åk till Marocko och delta i interkulturella workcamps! Organisationen "Jeunesse des Chantiers Marocains" ordnar många typer av korta kurser/workcamps där deltagarna får uppleva Marockansk kultur. Kursernas tema varierar, man volontärarbetar till exempel med miljövård, sociala projekt eller kulturprojekt.
-Datum: Flera olika workcamps arrangeras under hösten med start i augusti. Kurserna är i regel tre veckor långa.
-Plats: Safi, Marocko
-Deltagare: Personer över 18 år som är intresserade av kulturmöten.
-Kostnad och ansökningshandlingar: Varierar beroende på typ av workcamp
-Mer information: Kontakta Mickan Thor, UNGt resurscentra i Eksjö Tfn: 0381-36157 E-post: [email protected]
Läs mer >>


DE 50 BÄSTA HANDELSHÖGSKOLORNA I EUROPA 2005
Handelshögskolan i Stockholm når plats 44 i tidningens rankning och hamnar efter konkurrenten i Köpenhamn på plats 37. Brittiska London Business School toppar listan, följt av franska Insead och schweiziska IMD.
Läs mer >>


SVENSKAR I MADRID
Madrid.st är till för dig som bor, arbetar eller vill besöka Madrid. Här hittar du lokal information, så som företag, sportföreningar, evenemangstips, köp- & säljannonser.
Läs mer >>


AU PAIR-JOBB I STORBRITANNIEN OCH NORDIRLAND
Vill du åka till Storbritannien eller Nordirland? Här hittar du massor av au pair-jobb, både i London och ute på landsbygden.
Läs mer >>


100 ARBETSTILLSTÅND TILL KANADA
100 svenskar beviljas arbetstillstånd för arbete i Kanada under 12 månader. Arbetstillståndet är ej knutet till en bestämd arbetsgivare eller ort.
Du kan söka om:
-du är svensk medborgare
-du är mellan 18 och 35 år vid ansökningstillfället
-du har tillräckliga medel för att försörja dig under första tiden i Kanada.

Ansökan ska vara inkommen senast 16 december. Mer information från Arbetsförmedlingen i Falun.
Läs mer >>


SYO-NYTT
utkommer 3-4 gånger i månaden under större delen av året. I SyoNytt redovisas ett urval av de nya länkar om arbete och utbildning i hela världen, som under den senaste tiden lagts in i SyoGuiden.

Vi vänder oss främst till gymnasieelever och studenter, men nyhetsbrevet skall också tjäna som fortbildning och inspirationskälla för vägledningspersonal och lärare vid skolor, universitet och arbetsförmedlingar.

ANNONSERA I SYO-NYTT! 7.500 PRENUMERANTER .
För information om hur du annonserar i SyoNytt och SyoGuiden, kontakta Johanna Boussard:
tel 046 - 211 23 70 eller [email protected]

HÄR KAN DU PRENUMERERA PÅ ELLER AVBESTÄLLA SYO-NYTT
Du har väl tipsat dina vänner om SyoNytt och SyoGuiden?
http://www.syoguiden.com/default2.asp?ID=456&ID2;=0

TIPSA SYOGUIDENS REDAKTION
Tipsa oss när du hittar information
som du tycker bör vara med i SyoGuiden.
Johanna Boussard

Tel: 046 - 211 23 70
E-post: [email protected]
URL: http://www.syoguiden.com

Redaktionen
Beställ/Avbeställ Nyhetsbrevet
Annonsera på SyoGuiden
Om SyoGuiden