SyoNytt nr 1/06
SyoNytt nr 1 2006

nr: 1 - 2006

Redaktören tipsar

-
Kryssa jorden runt - samtidigt som du tar högskolepoäng!

Annonsörer:


- Sibel, Idol 2005, på Grundviggymnasiet
- Driftledarexamen eller gårdsmästarexamen
- Destinations- och produktutveckling inom turism, 60 p
-Båtbyggeriteknik - gymnasieprogram med fina anor och stolta traditioner
- Lust för kunskap. Liv åt drömmar. Folkhögskolorna i Värmland.
- Bosön idrottsfolkhögskola
- Studera teater i London - Auditions i Sverige
- Programmerare.net

- Studera i Belize - ett tropiskt paradis
- Nytt stipendium för språkstudier i Europa
- Terminskurs i engelska + arbeta i London

-ITGymnasiet i Norrköping & Linköping
- Ultimate Bartender - bartenderutbildning i Malmö
- www.horsel.se
- Bara i Örebro
- Studera i exotisk miljö!
- Lediga folkhögskoleplatser vt 2006
Nya länkar om arbete och studier i Sverige
Nya länkar om arbete och studier utomlands
KRYSSA JORDEN RUNT - SAMTIDIGT SOM DU TAR HÖGSKOLEPOÄNG!
The Scholar Ship är namnet på ett kryssningsfartyg som i januari 2007 förvandlas till ett flytande campus för studenter från hela världen. 2001 fick amerikanen Ronald J Zighelboihm idén till The Scholar Ship, som ger en unik möjlighet att kombinera högskolestudier med en fyra månader lång kryssningsresa runtom i världen.Lärarna på båten kommer från The Scholarships partneruniversitet i bland annat Ghana, Marocko, Australien och Kina. All undervisning bedrivs på engelska.

Läs vår artikel om The Scholar Ship som ger sig iväg på sin jungfruresa januari 2007!

Läs mer >>

SIBEL, IDOL 2005, PÅ GRUNDTVIGGYMNASIET I ESLÖV

Genom en av skolans medarbetare har vi kontakt med Sibel, den skånska idolen från TV 4, som tycker det skall bli roligt att få agera dragplåster vid den traditionella öppethusdagen den 18 januari kl. 18.30.

Grundtviggymnasiet har öppet hus onsdagen den 18 januari kl. 18.30. GG som är en fristående gymnasieskola med ett samhällsvetenskapligt program som erbjuder en personlig och spännande miljö med betalda studieresor i Europa och Sverige. Blandningen med folkhögskolan, KY och vår nystartade lärlingsbildning är unik, genom att eleverna träffar kamrater i olika åldrar och med olika bakgrund. Skolan har också internat och med pågatågen når man lätt Lund och Malmö söderut och Höör norrut.

Läs mer >>

DRIFTLEDAREXAMEN ELLER GÅRDSMÄSTAREXAMEN
AKAVA – Agrar Kunskap Aktuellt Vetande för Alla - är den kompletta lantbruksutbildningen för dig som gått annat gymnasium än naturbruk med inriktning jord eller vill fördjupa dina agrara kunskaper. Utbildningen är tredelad och för den som saknar tidigare lantbruksutbildning börjar det med ett basår som kan byggas på med fördjupningsmoduler. Dessa är även öppna för Dig som gått naturbruk jord. Du väljer mellan modulerna Ekonomi, Teknik, Djurskötsel, Växtodling eller Landsbygdsutveckling. Driftledarexamen uppnås efter två moduler och Gårdsmästarexamen efter tre moduler (ekonomi är den ena) och examensarbete.

Utbildningen är ett samarbete mellan tre skånska skolor.
Nils Holgersson gymnasiet
Svalöfs gymnasium
Önnestadsgymnasiet

Läs mer >>

DESTINATIONS- OCH PRODUKTUTVECKLING INOM TURISM, 60 P
Är du en kreativ, kunnig, engagerad person som kan ta egna initiativ? Vill du jobba med människor i olika servicesituationer och på olika språk? Se då hit!

I januari 2006 startar en ny, unik kvalificerad yrkesutbildning inom turismnäringen! Utbildningen för dig som vill vara med och skapa och utveckla destinationer, besöksmål och upplevelser, och som vill lära dig att producera och genomföra resor och arrangemang. Utbildningen är unik eftersom den är tydligt fokuserad och specialiserad mot destinations- och produktutveckling inom turism- och besöksnäringen, ett kompetensområde som i hög grad efterfrågas idag. Den ger ett avstamp till en internationell arbetsmarknad med fokus på personlig utveckling, service och värdskap samt entreprenörskap.

I utbildningen ingår 20 veckors LIA (Lärande i Arbete) på olika företag. En av LIA-perioderna genomförs utomlands. Under ca två av veckorna genomförs ett större fältarbete i Sverige, då man är på resande fot och samtidigt lär känna
mycket av vårt land. Detta är något som skapat stort intresse och är unikt i en utbildning. Studieresor och studiebesök är mycket viktiga inslag i utbildningen och kommer att genomföras både i Sverige och utomlands.

Destinations- och produktutveckling inom turism, 60 KY-p,
vid Rock City i Hultsfred.

Läs mer >>

BÅTBYGGERITEKNIK - GYMNASIEPROGRAM MED FINA ANOR OCH STOLTA TRADITIONER
Båtbyggarskolan i Storebro erbjuder en kvalificerad utbildning i båtbyggeriteknik. Du får genom utbildningen den kompetens som motsvarar de yrkesmässiga kraven för tillverkning av fritidsbåtar. Båtbyggarskolan i Storebro har en lång tradition som riksrekryterande skola och Sverige har stolta traditioner när det gäller att bygga vackra och sjödugliga träbåtar.

Du måste inte bli båtbyggare för att du går på båtbyggarskola. Utbildningen är så bred att du lika gärna kan bli inrednings- eller möbelsnickare. Du kan även ägna dig åt andra trähantverk.

Läs mer >>

LUST FÖR KUNSKAP. LIV ÅT DRÖMMAR. FOLKHÖGSKOLORNA I VÄRMLAND.
Att studera på folkhögskola i Värmland kan vara början på en ny fas i livet. Vid våra sex skolor kan du studera i din egen takt, få nya kunskaper och nya vänner. Välj mellan allmänna linjer med olika profiler eller speciallinjerna, till exempel media, idrott, friskvård, musik, teater, miljö, turism, vilt- och naturvård, konstnärlig dans, fritidsledarutbildning, bild och form, rockmusik eller hantverk.

Läs mer >>

BOSÖN IDROTTSFOLKHÖGSKOLA
Bosön är samlingsplatsen för svensk idrott. Mitt i denna intensiva idrottsmiljö finns Bosön Idrottsfolkhögskola. Idrottslinjen och Idrottskonsulentlinjen är våra långa kurser.

Idrottslinjen är till för dig som vill komplettera dina gymnasiebetyg och samtidigt utbilda dig i idrottsledarskap.

Idrottskonsulentlinjen ger en bred bas för olika yrken inom idrottsrörelsen.

Huvudman är:
SISU Idrottsutbildarna

Information och ansökningsblankett:
Bosöns utbildningskansli tel.08-699 66 29
E-post: [email protected]

Läs mer >>

STUDERA TEATER I LONDON - AUDITIONS I SVERIGE!
The Academy of Science of Acting & Directing är en teaterskola i London med program för dig som vill bli skådespelare eller regissör. Skolan är en av världens ledande dramainstitutioner. Akademin har en internationell profil och drar till sig studenter med varierande bakgrund, alltifrån nybörjare till etablerade skådespelare och regissörer.

Under våren kommer auditions hållas i Sverige följande datum:
18 mars - Artisten, Göteborg
19 mars - Playhouse Teater, Stockholm
6 & 7 maj - Artisten, Göteborg

Läs mer >>

PROGRAMMERARE.NET
Academic Work söker nu för en kunds räkning en Programmerare.Net, på heltid i Stockholm.
Academic Work är ett bemmaningsföretag för studenter. Skriv in ditt CV idag och skaffa ett extra jobb under
studierna eller drömjobbet när du tagit examen.

Läs mer >>

STUDERA I BELIZE - ETT TROPISKT PARADIS
Genom Kilroy Education kan du nu studera vid Galen University i Belize. Galen University är ett litet privat universitet där du kan läsa ämnen som ekonomi, turism och marknadsföring eller ämnen, specifikt lämpade för området, så som arkeologi och antropologi. Belize är det enda engelskspråkiga landet i Centralamerika. Belize blir ofta kallat " Mother Nature´s Best Kept Secret". Området är ett tropiskt paradis som gränsar till Guatemala i söder och Mexico i norr. Längs den ca 50 mil långa kustremsan finner du det näst längsta barriärrevet i världen.

Läs mer >>

NYTT STIPENDIUM FÖR SPRÅKSTUDIER I EUROPA!
Om du ska läsa språk i Europa under 2006-2010 kan du söka stipendiet som är värt 200-500 SEK/månad. Antalet stipendier är begränsade.
Ansök idag!

Läs mer >>

TERMINSKURS ENGELSKA + ARBETA I LONDON
En terminskurs som fokuserar på att förbättra din engelska samtidigt som du får hjälp med förberedelser inför att söka jobb. Under tiden som du går din utbildning står vår skola till ditt förfogande för hjälp hur du går till väga för att få ett arbete i London. Du läser engelska på förmiddagarna mellan 9:15 – 12:25. Efter din andra studievecka får du privat rådgivning från skolans personal kring hur du söker jobb i London, vad som är viktigt att tänka på inför en anställningsintervju och vad det innebär att arbeta i England.

Genom dessa privata rådgivningstillfällen kan vi erbjuda en skräddarsydd utbildning som motsvarar just dina behov. Du får ett bevis som berättigar dig till 15 timmars privat rådgivning och dessa tillfällen bokar du in på plats med skolan. Detta ger dig också flexibilitet eftersom rådgivningen kan förläggas när du själv önskar och allt du behöver göra är att boka in tiderna med skolan.

SI Språkresor

Läs mer >>

ITGYMNASIET I NORRKÖPING & LINKÖPING
Vår skola är unik på flera sätt. Vårt arbetssätt är speciellt, eftersom vi i små grupper arbetar med verklighetsanknutna och ämnesintegrerade projekt. Varje årskurs har en stöttande mentor som hjälper till med individuell studieplanering. Lokalerna är nya och fräscha. Bärbara datorer är viktiga verktyg för våra elever.
Framförallt är det en lugn och trygg stämning på vår skola där allas åsikter tas på allvar.

Vi erbjuder Östergötlands bredaste IT-utbildning med sex olika inriktningar, allt från mer praktiskt inriktade till högskoleförberedande. Detta ger stor valfrihet och trygghet inför framtiden. Besök oss gärna på www.itg.nu. Vi ses!

Läs mer >>

ULTIMATE BARTENDER - BARTENDERUTBILDNING I MALMÖ
Vi erbjuder dig den ultimata bartenderutbildningen med det bästa utav det gamla och det nytänkande som finns inom barindustrin. Vi har de mest professionella och välmeriterade lärarna i hela Sverige som även utbildar vid restauranghögskolan i Grythyttan.

Utbildningen är på 4 veckor + 2 veckor praktik och hålls i centrala Malmö. Inga förkunskaper krävs, dock måste du vara minst 18 år. Vi börjar från grunden och lär dig alla hemligheterna bakom baren samt flair (showbartending), free-pouring och bar-magic vilket kan avgöra om du får jobbet eller ej. Efter avslutad kurs
erhålls ett attraktivt internationellt gångbart diplom.

Läs mer >>

WWW.HORSEL.SE
Alla hörselskadade och döva elever har rätt till en anpassad skolmiljö och pedagogik. Specialskolemyndigheten och Riksgymnasierna för döva och hörselskadade har en riksräckande verksamhet som är anpassad för hörselskadade och döva elevers förutsättningar och behov. Cirka 1000 elever går idag på våra skolor.

Vill du veta mer om verksamheten? Besök våra hemsidor.

Läs mer >>

MUSIKLINJE MED INRIKTNING AFRO/ROCK.
Här har du möjlighet att förbereda dig för en kvalificerad musikutbildning på musikhögskola eller utveckla ditt musikaliska kunnande för att använda kunskaperna som hobby och fritidssysselsättning.

Kanske kommer du från estetiskt gymnasium eller någon studiecirkel i rock, kanske är du idag verksam musiker eller så har du bara ett brinnande intresse för musik. Tillsammans med några av Skånes bästa rockmusiker, alla med gedigen utbildning, får du utveckla kunnandet på det egna instrumentet samt förmågan att spela med andra.
Furuboda Folkhögskola

Läs mer >>

BARA I ÖREBRO
*Riksgymnasiet för döva (RGD)
*Riksgymnasiet för hörselskadade(RGH)

Läs mer >>


STUDERA I EXOTISK MILJÖ!
-språk, idrott, utvecklingsstudier turism och mycket mer!
Gateway College erbjuder norska, svenska och danska studenter att studera på orter de flesta bara kan drömma om: Bali, Kuba, Brasilien Mexiko, Kanada, Paris, Spanien och New York

Så varför inte koppla av en eller två terminer från studierna i Sverige? Kurserna är studiemedelsberättigade och kan ingå i en svensk eller utländsk akademisk examen. Gateway college samarbetar med norska högskolor och anlitar lärare med stor erfarenhet. Undervisningen är i huvudsak på norska men vissa avsnitt kan vara på engelska. Kurserna avslutas med examen på respektive studieort och sedan kan du ta semester direkt.

Ta kontakt med Hege Oleivsgard [email protected] så får du referenser till svenska studenter som deltagit i kurserna.


Läs mer >>

SÅ BLIR DU CHEF - OCH STANNAR KVAR
Vill du göra chefskarriär måste du vara beredd på att visa resultat och slita mycket. Att jobba lagom och vara chef går inte. Gunilla Arhén, vd och grundare för chefsutvecklings- och mentorprogrammet Ruter Dam, gör upp med en
rad myter i sin nyutkomna bok om karriär.
Läs mer >>


KONFERENSER OM DEN NYA GYMNASIESKOLAN

Under mars och april 2006 kommer Skolverket, i samverkan med Myndigheten för skolutveckling, att anordna konferenser för professionen om den nya gymnasieskolan. Varje gymnasieskola inbjuds att skicka en representant för varje nationellt program, samt en representant för språkämnena, som finns på skolan. En inbjudan med anmälningsblankett har skickats i slutet av december till varje gymnasieskola.
Läs mer >>


DRAMATISKA INSTITUTETS STAND-UP COMEDY KURS
Dramatiska institutet har en kurs i stand-up comedy. De har även andra kurser i scenframträdande.
Läs mer >>


STÅUPP-KOMIKER ÄR ETT TUFFT JOBB

Allt fler vill prova sina möjligheter som ståupp-komiker, trots stor press. Det tar tid att lyckas i branschen och man måste vara beredd att lägga ner mycket tid. Läs mer om hur det är att vara ståuppare.
Läs mer >>


MASSOR AV NYA JOBB INOM HOTELL OCH RESTAURANG
2006 blir ett bra jobb för dig som arbetar eller vill arbeta inom hotell- och restaurangbranschen. Ams utredare och prognosmakare spår ca 2 000 nya jobb.
Läs mer >>


KULTUR- OCH NÖJESBANK
Här kan både du som är utbildad inom kultur och nöjesindustrin registera dig och du som söker utbildat folk
inom ovan nämnda område hitta rätt personer.
Läs mer >>


NÄSTAN ALLA ÄR NÖJDA MED SITT JOBB!
Fyra av fem är nöjda med sitt jobb, trots att lika mänga känner stress och tidspress.
Läs mer >>


KVALIFICERADE UTBILDNINGSHANDLEDARE SÖKES
KY-myndigheten söker folk. Verksamheten är framgångsrik och växer, därför behövs fler medarbetare. Nu sökes tre kvalificerade utbildningshandläggare.
Läs mer >>


ÄR DU TILLRÄCKLIGT SNYGG FÖR ATT FÅ JOBB?

Estetisk kompetens påverkar dina chanser att få jobb. Vackra människor har lättare att få jobb än de som är mindre attraktiva. Du kan dock öka dina chanser genom att t.ex. noga tänka igenom klädval och frisyr.
Läs mer >>


UTBILDNINGAR INOM JORD, SKOG, TRÄDGÅRD, MILJÖ OCH NUTRITION

Agrifack organiserar personer som studerar eller har examen från utbildningar inom jord, skog, trädgård, miljö och nutrition. Här finns information om utbildningar inom ovanstående områden.
Läs mer >>


GYMNASIEELEVERS FRAMTIDSDRÖMMAR

UngdomsBarometern 2005: Gymnasieelver har svarat på frågor angående deras gymnasieval och deras framtidsdrömmar. Bl.a. får vi svar på vilka de populäraste yrkena och branscherna är.
Läs mer >>


JOBB INOM FASTIGHETSBRANSCHEN

Vill du jobba inom fastighetsbranschen? Här finner du samlade länkar till arbeten inom området.
Läs mer >>


ALLA HAR RÄTT TILL BETYGSPRÖVNING!
Alla elever har rätt till betygsprövning, oavsett var man bor och var man vill gå upp och pröva för ett betyg så länge kommunen anordnar den aktuella kursen. Avgiften för en prövning får aldrig överstiga 500 kr för eleven och är det fråga om en prövning på en kurs där eleven erhållit betyget IG får ingen avgift överhuvudtaget tas ut av eleven.
Läs mer >>


NATURVETARE HAR SVÅRT ATT FÅ JOBB

Trots att det under en längre tid varit en uttalad brist på utbildade naturvetare visar det sig nu att denna akademikergrupp har svårt att få jobb. Sedan 2001 har arbetslösheten bland naturvetare ökat från 4,8 till drygt 8,4 procent. Detta beror på att många arbetsgivare inte känner till dessa utbildningar och vad studenterna kan.
Läs mer >>


VAR FJÄRDE 20-ÅRING SAKNAR SLUTBETYG FRÅN GYMNASIET

Var fjärde 20-åring har inte slutbetyg från gymnasieskolan och var tredje når inte kraven för grundläggande behörighet till universitet och högskola. Samtidigt väljer allt fler elever bort högre kurser i moderna språk och
matematik. Skillnaden i genomsnittlig betygspoäng mellan fristående och kommunala gymnasieskolor fortsätter att minska. I år är skillnaden endast 0,7 betygspoäng. Detta visar betygsstatistiken för gymnasieskolan från läsåret 04/05 som Skolverket publicerar idag.
Läs mer >>


BONUSSYSTEM - TJÄNAR DU PÅ DET?

Flera företag använder sig av bonussystem, men hur påverkar det de anställda. Bonusen kan vara ett välkommet extra tillskott eller ett sätt att hålla lönerna nere. Läs artikeln om bonus - allmän information och specifika exempel från olika företag.
Läs mer >>

SARA TOG EXAMEN I USA
Sara fick ett fotbollsstipendium för studier vid Long Island University utanför New York. Hon blev kvar i fyra och ett halvt år och ska nu påbörja sitt första jobb på en redovisningsbyrå i New York.
Läs mer >>


STUDERA TILL KOMIKER I NEW YORK
American Comedy Institute heter den skola i New York där du lär dig skriva och framföra komik. Skolan har olika program att erbjuda beroende på vilken inriktning du är intresserad av.
Läs mer >>


VOLONTÄRER TILL KINA!

Yunnan Institute of Development är ett internationellt vuxenutbildningscentra som erbjuder ett 11 månader långt Development Instructor (DI) program. Programmet varierar studier med praktiskt arbete i ett av institutet drivet utvecklingsprojekt kallat “Child Aid”. Både institutet och projektet ligger i Yunnan - en av Kinas fattigaste provinser.

Deltagarna förbereds vid institutet för att utföra biståndsarbete i fattiga landsbygdsområden samt i HIV/AIDS-projekt och erbjuds även att efter slutfört program fortsätta sitt volontärarbete i antingen Indien eller Zambia. Arbetet i projektet kan innehålla undervisning, hälsa-och hygieninformation, förebyggande arbete mot sjukdomar så som HIV/AIDS, utbildning av förskollärare etc.

Kontakta:
[email protected]
Läs mer>>


AGENTER OCH AUDITIONS FÖR DANSARE

En internationell sida med massor av information för dig som är dansare. Här hittar du massor av agenter och auditions.
Läs mer >>


FOLKHÖGSKOLORNA I NORGE 06/07
Beställ broschyrna till folkhögskolorna i Norge 2006/07
Läs mer >>


SÅ HÄR MYCKET KOSTAR DET I OLIKA LÄNDER
En kort prisguide för en rad städer, t ex Philadelphia, Dallas, Seychellerna, Budapest, Trinidad Tobago osv.
Läs mer >>


BÖRJA LÄSA KINESISKA - SAMLADE LÄNKAR

För dig som är intresserad av att lära dig kinesiska har vi sammanställt information från ett antal universitet i Sverige och i Kina. Syftet är att ge dig en överskådlig bild av dagens kursutbud, olika sökalternativ, ansökningsprocedurer, visum, boende och vilka stipendium som finns att söka. Det är vår strävan att denna sida ska vara en hjälp på vägen för den som vill lära sig kinesiska.
Läs mer >>


SYO-NYTT
utkommer 3-4 gånger i månaden under större delen av året. I SyoNytt redovisas ett urval av de nya länkar om arbete och utbildning i hela världen, som under den senaste tiden lagts in i SyoGuiden.

Vi vänder oss främst till gymnasieelever och studenter, men nyhetsbrevet skall också tjäna som fortbildning och inspirationskälla för vägledningspersonal och lärare vid skolor, universitet och arbetsförmedlingar.

ANNONSERA I SYO-NYTT! 7.500 PRENUMERANTER .
För information om hur du annonserar i SyoNytt och SyoGuiden, kontakta Johanna Boussard:
tel 046 - 211 23 70 eller [email protected]

HÄR KAN DU PRENUMERERA PÅ ELLER AVBESTÄLLA SYO-NYTT
Du har väl tipsat dina vänner om SyoNytt och SyoGuiden?
http://www.syoguiden.com/default2.asp?ID=456&ID2;=0

TIPSA SYOGUIDENS REDAKTION
Tipsa oss när du hittar information
som du tycker bör vara med i SyoGuiden.
Johanna Boussard

Tel: 046 - 211 23 70
E-post: [email protected]
URL: http://www.syoguiden.com

Redaktionen
Beställ/Avbeställ Nyhetsbrevet
Annonsera på SyoGuiden
Om SyoGuiden