SyoNytt nr 7/06
SyoNytt nr 7 2006

nr: 7 - 2006

Redaktören tipsar

- Nu är det dags att börja förbereda sig inför högskoleprovet!


Annonsörer:


- Vill du jobba med ekonomi eller marknadsföring?
- Idrott och studier i USA!
- För dig som vill utveckla konkurrenskraftiga kundlösningar!
- Är du intresserad av vård och teknik?
- Är du en intresseväckare?
- Hitta din utbildning bland 58 program och 460 kurser
-CIS mässa om utlandsstudier!
- KY-Industrimontör med inriktning ledarskap 40p
-
Produktionsutveckling
- Design & Skinnmode - Ny KY-utbildning
- Affärsturism – ledarskapsutbildning inom mötesindustrin
- NOMAD Språkresor – Vi ger dig alltid 5-15% rabatt
-
Vem är du?
- Skräddarsy din egen språk- och volontärresa!
- 85% får arbete efter avslutad utbildning!
- Studera teater i London - auditions i Sverige!
- Sveriges nyaste tekniska högskola
- Affärslogistik och kvalificerat inköp – snabbfilen till arbetslivet
- KY-utbildning i naturturism

- Producent/Projektledare film & scenkonst
Nya länkar om arbete och studier i Sverige
Nya länkar om arbete och studier utomlands
NU ÄR DET DAGS ATT BÖRJA FÖRBEREDA SIG INFÖR HÖGSKOLEPROVET!
1 april går vårens högskoleprov av stapeln! Oavsett om det är första gången du skriver eller inte är det bra att förbereda sig och träna på de olika momenten innan provtillfället. Det gör att du känner dig mer avslappnad under dagen och gör därmed ett bättre resultat. Besök vår högskoleprovavdelning där du kan gå igenom gamla prov samt öva olika moment. Lycka till!

Läs mer >>

VILL DU JOBBA MED EKONOMI ELLER MARKNADSFÖRING INOM DEN SPÄNNANDE HANDELSBRANSCHEN?

Vill du jobba med ekonomi eller marknadsföring inom den spännande handelsbranschen? Då skall du söka till vårt nya Handelsekonomprogram på Handelshögskolan BBS i Kalmar!

Läs mer >>

IDROTT OCH STUDIER I USA!
Vill du kombinera studier med idrott? USA är det perfekta landet för detta. Är du duktig kan du även få dina studier finansierade antingen delvis eller helt genom ett idrottsstipendium. En vanlig missuppfattning är att du behöver vara elitidrottare, men det stora utbudet av universitet och college i USA gör att även andra idrottare kan få ett stipendium.

KILROY education hjälper dig hitta rätt i djungeln av skolor i USA. Du får hjälp till en skola som passar dig både akademiskt och idrottsligt och KILROY education lotsar dig igenom hela ansökningsprocessen tills du når ditt mål!

Läs mer >>

FÖR DIG SOM VILL UTVECKLA KONKURRENSKRAFTIGA KUNDLÖSNINGAR OCH PRODUKTKONCEPT!
En växande trend bland företag är att de i sina erbjudanden går ifrån produktfokuseringen och i större utsträckning erbjuder lösningar där kringtjänsterna och logistikens betydelse ökar markant. Förståelsen för kundens verksamhet, förmågan att analysera denna och att kunna utveckla attraktiva lösningar för kunden kommer att vara avgörande för hur framgångsrikt ett företag blir. Marknadslogistiker, 90 KY-p, fokuserar på att förmedla denna nya kunskap genom att integrera ämnesområdena ekonomi, logistik och marknadsföring/försäljning.

Läs mer >>

ÄR DU INTRESSERAD AV VÅRD OCH TEKNIK? VILL DU VETA MER OM HÖRSEL OCH KOMMUNIKATION?
Bli audionom!

En audionom kan arbeta kliniskt, med hörselundersökningar och rehabilitering, eller tekniskt, med utveckling av kommunikationshjälpmedel, eller både och. Utvecklingen av vissa hörselhjälpmedel ligger i den absoluta forskningsfronten, t.ex. hörapparater och cochleaimplantat.

Sök Audionomprogrammet vid Karolinska Institutet senast 2006-04-15.

Läs mer >>

ÄR DU EN INTRESSEVÄCKARE?
Konsten att utforma och förmedla historier kommer att bli framtidens konkurrensmedel för att lyckas tränga igenom det växande mediabruset och nå mottagarens uppmärksamhet. Storytelling & dramaturgi, 60 KY-p, fokuserar på berättandet istället för tekniken. Mediabranschen integreras med övriga branscher och utbildningen vänder sig även till informatörer och marknadsförare i företag och offentlig sektor. En bred arbetsmarknad med många olika karriärmöjligheter väntar dig!

Läs mer >>

HITTA DIN UTBILDNING BLAND 58 PROGRAM OCH 460 KURSER
Kaospilotutbildning, Teknik, ekonomi och ledarskap, Folkhälsovetenskap, Fritidsvetenskap och Informationsarkitekt är några av höstens nya utbildningar. Interaction Design, advanced är en av många nya påbyggnadsutbildningar. Fler av våra utbildningar är yrkesinriktade.
Läs mer om utbudet på Malmö högskola - mitt i staden.

Läs mer >>

CIS MÄSSA OM UTLANDSSTUDIER!
Nu håller CIS mässa om utlandsstudier i Göteborg 9/3 på SAS Radisson Hotel och i Stockholm 10-11/3 på Sheraton Hotel. Mässan är gratis och öppen 13-18 alla dagar.

CIS erbjuder kostnadsfri studierådgivning för dig som vill studera i USA, Kanada, Australien, Nya Zeeland och Singapore. Dessutom guidar vi dig genom hela ansökningsprocessen med CSN, visum, boende och resa.

Läs mer >>

KY-INDUSTRIMONTÖR MED INRIKTNING LEDARSKAP 40P
Den nya utbildningen är 40 veckor och riktar sig till dig som har industriell yrkeserfarenhet, 3-årigt gymnasium med svetsinriktning eller motsvarande. Efter godkänd examen kan du söka arbete som arbetsledare/projektledare för rörmontörer och svetsare vid rörinstallationer på exempelvis petrokemiskindustri och massaindustrier. Du kan även arbeta vid installationer vid nyproduktion av fastigheter.

Vi ger även möjlighet att utbilda dig och ansöka om Svetskommissionens godkända IWS- diplom. För det krävs särskild behörighet i form av 3- års svetsrelaterad praktik och godkänd examen.
Vissa av kurserna i utbildningen sker på distans.

Sista ansökningsdag 2 maj
Kursstart i augusti 2006
Kontakta Ewa Molneklev för mer information
[email protected]
0251-597026

Läs mer >>

PRODUKTIONSUTVECKLING
Ska vi behålla jobben i Sverige krävs kompetenta medarbetare med kunskaper inom den moderna tillverkningsindustrin. Företagen behöver medarbetare som även är goda problemlösare. Denna utbildning ger en bred grund inom området med sikte på produktionsutveckling, målstyrd verksamhet, tillverkningsprocesser, datorbaserade produktionssystem, kvalitetsutveckling, teknikgrunder och dess vidareutveckling.
Efter utbildningen skall du bland annat kunna
- arbeta som tekniker med inriktning mot produktionstekniska områden
- göra kvalitetssäkringsanalyser
- planera och arbeta med logistikfrågor dvs tillverkningsflöden
- utveckla nya eller alternativa produktionsmetoder
- fungera i olika grupperingar och som koordinator inom ett företag
- arbeta i projekt med produktionsutvecklande arbete
Efter utbildningen kan du söka jobb som
- produktionstekniker
- kvalitetstekniker
- underhållstekniker
- logistiker
- produktionsledare

Läs mer >>

DESIGN & SKINNMODE - NY KY-UTBILDNING
Vill du jobba med Design och Skinn?
Riksskinnskolan i Malung startar hösten -06 en ny KY-utbildning;
Design och Skinnmode 80 p. Den enda i Sverige!
Utbildningen har 15 platser.
Intresserad? Kom på studiebesök eller besök vår hemsida.

Läs mer >>

AFFÄRSTURISM – LEDARSKAPSUTBILDNING INOM MÖTESINDUSTRIN
Med denna utbildning får du den kompetens som behövs för att arbeta i ledande position inom konferens, kongress, hotell, mässor, evenemang eller andra verksamheter inom mötesindustrin? Utbildningen för dig som vill arbeta med kvalitet, produktionsutveckling, drift- och personalansvar inom den spännande, expansiva mötesindustrin.

Läs mer >>

NOMAD SPRÅKRESOR – VI GER DIG ALLTID 5-15% RABATT PÅ DIN SPRÅKKURS!
NOMAD Språkresor erbjuder språkkurser i hela världen för alla åldrar och nivåer. Som enda svenska förmedlare ger vi dig alltid 5-15% rabatt på skolans aktuella kurspris utan några som helst förmedlingsavgifter. Vi har 18 års erfarenhet av branschen och samarbetar endast med noga utvalda skolor som nästan samtliga berättigar till studiemedel från CSN.

NOMAD ger dig helhjärtad support från första kontakten till kursens slut. NOMAD erbjuder helt enkelt hög kvalitet, låga priser, trygghet och personlig service. Nu erbjuder vi även jobb i London!

Boka din språkkurs med NOMAD Språkresor redan idag!

Läs mer >>

VEM ÄR DU?
Testa det här!

Läs mer >>

SKRÄDDARSY DIN EGEN SPRÅK- OCH VOLONTÄRRESA!
Vill du göra en annorlunda resa? Vi på El Puente har personlig erfarenhet av Latinamerika och kan sy ihop din drömresa. Upplev Mexikos djungler, Mayaruiner i Guatemala, surfstränder i Nicaragua eller pulserande stadsliv i Argentina! Du har möjlighet att arbeta som volontär, rida, bestiga vulkaner, lära dig dansa salsa och merengue samtidigt som du läser spanska. Du bor hos familj, på hostel eller med andra unga från värdlandet.

Läs mer >>

85% FÅR ARBETE EFTER AVSLUTAD UTBILDNING!
KY-Halland, det självklara valet för att skaffa yrkeskompetens. Välj bland 15 utbildningar inom olika yrkesområde tex Chefs-och ledarutveckling, Inköp supply management, Vårdutbildningar, Trädgårdsmästare, Strategisk hälsokonsult mfl.

Läs mer >>

STUDERA TEATER I LONDON - AUDITIONS I SVERIGE!
The Academy of Science of Acting & Directing är en teaterskola i London med program för dig som vill bli skådespelare eller regissör. Skolan är en av världens ledande dramainstitutioner. Akademin har en internationell profil och drar till sig studenter med varierande bakgrund, alltifrån nybörjare till etablerade skådespelare och regissörer.

Under våren kommer auditions hållas i Sverige följande datum:
18 mars - Artisten, Göteborg
19 mars - Playhouse Teater, Stockholm
6 & 7 maj - Artisten, Göteborg

Läs mer >>

SVERIGES NYASTE TEKNISKA HÖGSKOLA
Blekinge Tekniska Högskola är en av landets tydligast profilerade högskolor. Vår profil är tillämpad IT och hållbar utveckling av näringsliv och samhälle. Alla våra utbildningar är byggda kring begreppet tillämpad informationsteknik. IT har idag blivit en del av vår vardag och vi reflekterar inte längre över att datorer hjälper oss i vår vardag, både hemma och på jobbet. Men det behövs välutbildade personer som kan sköta och utveckla alla stora IT-system som vi använder dagligen. Dessa utbildas hos oss. På BTH finns även utbildningar inom vård, ekonomi och humaniora – alla med inslag av IT.

Läs mer >>

AFFÄRSLOGISTIK OCH KVALIFICERAT INKÖP – SNABBFILEN TILL ARBETSLIVET
Vill du utbilda dig till ett yrke som inte är låst till en specifik bransch? Logistiker och inköpare kan arbeta i olika branscher såsom mode, transport, sjukvård, industri osv. inom företag, stat, kommun, samt landsting.

Logistikprogrammet har funnits sedan 1986 och har utbildat hundratals kvalificerade specialister som idag arbetar på IKEA, SAAB, STADIUM, ERICSSON osv. i ledande befattningar. 93% av våra studenter har arbete efter avslutad utbildning. 60% av de har arbete redan på examensdagen. Vill du vara en av dem?
Utbildningen är studiemedelberättigande.

Läs mer >>

KY-UTBILDNING I NATURTURISM
KY-Naturturism omfattar 80 veckor. Praktikperioderna infaller under turismsäsong dvs vinter- och sommarsäsong. Resten av tiden är lärarledd undervisning, både i klassrummet och utomhus. Delar av utbildningen är förlagd till andra platser t ex de svenka och norska fjällen. Sista ansökningsdag är 2 maj.
Älvdalens Utbildningscentrum

Läs mer >>

PRODUCENT/PROJEKTLEDARE FILM & SCENKONST
Film- och scenkonsten behöver idag fler utbildade projektledare/producenter. Denna kvalicerade yrkesutbildning skall efter tre terminer förse branschen med 25 utbildade projektledare som kan initiera, driva och leda film- eller scenkonstprojekt med nationell/internationell finansiering och distribution. Forum Ystad i samarbete med Dramatiska Institutet genomför en KY-utbildning med start ht 2006. Sista ansökningsdag är 15 april!

Läs mer >>


FRAMTIDEN FINNS I VILDMARKEN
Mariana Fransson och Mikael Eriksson är två av eleverna i den första kullen som tagit examen i vildmarksturism vid Hjalmar Strömerskolan i Strömsund i Jämtland. Den nya, tvååriga, kvalificerade yrkesutbildningen sker i samarbete med Mittuniversitetet i Östersund och lokala turistföretag.
Läs mer >>


NYA JOBB I BYGGBRANSCHEN

Det blir fler jobb på byggföretagen framöver. Peab, Skanska och NCC behöver alla anställa. Peab, till exempel, tar varje år in 800-900 personer för att ersätta bland annat pensionsavgångar. Utöver det behöver cirka 200 nyrekryteras, som behovet ser ut idag.
Läs mer >>


INGET SAMHÄLLE KLARAR SIG UTAN EN VVS-MONTÖR
En kombination av statliga yrkeshögskolor och fristående KY-utbildningar behövs för att garantera återväxten i samhällsviktiga hantverkaryrken, skriver Solveig Larsen och Pär Bönnestig i Lärarnas tidning.
Läs mer >>


DRÖMJOBB SOM DATORANIMATÖR FÖR KING KONG

En gammal dröm gick i uppfyllelse när datoranimatören Staffan Linder fick åka till Nya Zeeland och arbeta med den berömda regissören Peter Jackson på hans nya film "King Kong". I åtta månader arbetade han i huvudstaden Wellington tillsammans med en stor del av världens främsta digitala grafiker.

– Det var ett önskeprojekt, som jag hade drömt om att få göra sedan jag var nio år, säger han. Det arbetslag som Staffan Linder ingick i bestod av drygt 50 personer och hade som uppgift att skapa rörelse hos de digitala figurerna. Ytterligare cirka 500 personer arbetade med att bygga och färglägga 3D-modeller, skapa King Kongs muskler, päls och ansikte, sätta ljus, lägga till skuggor och andra effekter.
Läs mer >>


REKOMMENDERADE INGÅNGSLÖNER FÖR INGENJÖRER
Civilingenjörsförbundets (CF) styrelse har fastslagit 2006 års ingångslönerekommendationer för nyexaminerade ingenjörer.

För civilingenjörerna lyder nu rekommendationen 26 400 kronor per månad och för högskoleingenjörerna 24 700 kronor per månad.
Läs mer >>


ELEVER DRIVER FÖRETAG PÅ SKOLTID
Det drar ihop sig till mässa. Hur ska montern se ut? Vilka är de bästa säljargumenten? Hur mycket har vi tjänat hittills?
Det kunde vara vilket styrelserum som helst, men platsen är ett klassrum i Tyresö gymnasium. Här tjänar nio gymnasister pengar på skoltid.
Läs mer >>


HUR SKA SVERIGE OCH SVENSK HÖGRE UTBILDNING MARKNADSFÖRAS INTERNATIONELLT?
Den 30 januari presenterade studieavgiftsutredningen sitt förslag till ett avgiftssystem för studenter från länder utanför EES. Om avgifter införs väntas de bli höga, vilket kommer att kräva ökade insatser för att marknadsföra Sverige och svensk högre utbildning. Oavsett avgifter, gör dock den allt hårdare internationella konkurrensen att svensk högre utbildning måste synliggöras mer, om Sverige ska kunna öka antalet utländska studenter som regeringen vill.

Därför anordnar Svenska institutet i samarbete med KTH, Kungliga Tekniska högskolan, en konferens om internationell marknadsföring den 28-29 mars på KTH med såväl svenska som utländska talare.
Läs mer >>


CSN HAR FÖRBÄTTRAT SERVICEN
Väntetiderna både i telefon och i handläggningsärenden har förkortats betydligt 2005 i jämförelse med förra året. Kötiden i telefon var i genomsnitt 1 minut och 34 sekunder i januari och handläggningstiden för en studiemedelsansökan 12 dagar.
Läs mer >>


HÖGRE UTBILDNING OCH FORSKNING 1945 - 2005

Högskoleverkets rapport om utvecklingen inom högskolan mellan 1945 och 2005. Den visar bland annat att rekryteringen till högskolan har breddats. Externa finansiärer har fått mer inflytande över forskningsresurserna
och samverkan mellan lärosätena och näringslivet har utvecklats. Ladda ner hela rapporten i PDF!
Läs mer >>
NYA STIPENDIERFÖR FÄLTSTUDIER I TURKIET
Regeringen har inlett ett program för ökade kontakter med det turkiska samhället. Samarbetet med Turkiet präglas av landets förhandlingar om medlemskap i EU, som inleddes hösten 2005. Svenska institutet utlyser ett antal stipendier för Mindre fältstudier i Turkiet för svenskars examensarbete eller uppsats på C- eller D nivå. Stipendierna kan sökas inom alla ämnesområden.

Fältstudien ska behandla en fråga av relevans för Turkiets fortsatta ekonomiska, sociala och demokratiska utveckling. Studien ska utmynna i en uppsats/rapport som helt eller delvis ska översättas till turkiska eller engelska för spridning till berörda/intresserade.
Läs mer >>


TERRORISMKURS POPULÄR I AUSTRALIEN
Terrorismhot världen över gör att det finns behov av utbildning inom området. Australiens första kurs i ämnet: "Security, Counterterrorism and Terrorism" är en av de populäraste på Murdoch University i år.
Läs mer >>


SÖKERHANDBOKA 2006 - INFORMATION OM HUR DU ANSÖKER TILL HÖGSKOLOR I NORGE
Ansökningsguiden "Søkarhandboka" innehåller all information du behöver för att söka om studieplats vid högskolor och universitet i Norge. Du kan ladda ner eller printa ut den. Ansökan ska göras senast 15 april för nordiska sökande.
Läs mer >>


IAEVG - INTERNATIONELL VÄGLEDARKONFERENS I KÖPENHAMN
"Cross-over: Guidance in Transition" är rubriken för IAEVG:s årliga konferens som i år äger rum i Köpenhamn, Danmark, den 23-25 augusti. Det är den Nordiska föreningen för studie- och yrkesvägledning (NFSY) som organiserar konferensen.
Läs mer >>


GOLFPROGRAM I AUSTRALIEN
"Griffith University" i samarbete med "the professional Golfers Association International Golf Institute" erbjuder nu golfprogram för proffs och amatörer. De studenter som studerar på det treåriga programmet får gå 18 hål med Gold Coast proffs!
Läs mer >>


SOMMARJOBBA PÅ IDYLLISK RESTAURANG SÖDER OM OSLO
Tollboden Restaurang i Telemark, söder om Oslo söker sommarpersonal över 20 år. Anställningsperioden är 28 juni till 13 augusti. Tjänster som: souschef, kock, pizzabagare, konditor, hovmästare, servitörer, bar och diskare. Logi finns för 35 - 80 NOK/dygn.

Tollboden Restaurant består av två sjöbodar och en stor uteservering på bryggkanten, med totalt 310 platser. Köket serverar mat av hög, hemmalagad kvalitet med inspiration från nordisk, italiensk och fransk husmanskost. Kragerö är en liten, mycket populär kuststad 20 mil söder om Oslo.

Krav: Minimiålder 20 år. Kockar ska ha erfarenhet och utbildning. Serveringspersonal ska ha erfarenhet av a la carte/bar-servering i högt tempo.
Läs mer >>


PRAKTIKPLATSER I USA & ENGLAND
University of dreams driver ett praktikprogram där de ordnar boende, mat, transport till arbetsplatsen och kvällsaktiviteter. De garanterar praktikplats inom det område du väljer! Städer som finns att välja på är: Los Angeles, Chicao, New York och London.
Läs mer >>


ANSÖKAN FÖR STUDENTVISUM TILL SYDAFRIKA
Ambassadens information om studentvisum till Sydafrika. Lista på vilka handlingar du ska bifoga din ansökan, nedladdningsbara ansökningshandlingar osv.
Läs mer >>


STUDERA I SYDAFRIKA
Sydafrikanska ambassadens information om att studera i Sydafrika. Lista på samtliga universitet i landet.
Läs mer >>


JOBBA I SYDAFRIKA - VISUMREGLER
En webbsajt som informerar om vilka regler som gäller för att få visum för att få jobba i Sydafrika.
Läs mer >>


VOLONTÄR I NATIONALPARKER I NORRA AUSTRALIEN
Nationalparkerna i norra Australien behöver volontärer bl a för att underhålla vandringsleder, märka djur/fåglar eller räkna vilda djur. Du måste vara över 16 år.
Läs mer >>


RES GRATIS I VÄRLDEN
Sidan för dig som söker gratis aktiviteter och sevärdheter i världen. Här hittar du gratis museer i London, fria rundtursbussar i Australiens städer, gratis färjor och guidade promenader i New York & Hawaii...
Läs mer >>


SYO-NYTT
utkommer 3-4 gånger i månaden under större delen av året. I SyoNytt redovisas ett urval av de nya länkar om arbete och utbildning i hela världen, som under den senaste tiden lagts in i SyoGuiden.

Vi vänder oss främst till gymnasieelever och studenter, men nyhetsbrevet skall också tjäna som fortbildning och inspirationskälla för vägledningspersonal och lärare vid skolor, universitet och arbetsförmedlingar.

ANNONSERA I SYO-NYTT! 7.500 PRENUMERANTER .
För information om hur du annonserar i SyoNytt och SyoGuiden, kontakta Johanna Boussard:
tel 046 - 211 23 70 eller [email protected]

HÄR KAN DU PRENUMERERA PÅ ELLER AVBESTÄLLA SYO-NYTT
Du har väl tipsat dina vänner om SyoNytt och SyoGuiden?
http://www.syoguiden.com/default2.asp?ID=456&ID2;=0

TIPSA SYOGUIDENS REDAKTION
Tipsa oss när du hittar information
som du tycker bör vara med i SyoGuiden.
Johanna Boussard

Tel: 046 - 211 23 70
E-post: [email protected]
URL: http://www.syoguiden.com

Redaktionen
Beställ/Avbeställ Nyhetsbrevet
Annonsera på SyoGuiden
Om SyoGuiden