SyoNytt nr 9/06
SyoNytt nr 9 2006

nr: 9 - 2006

Redaktören tipsar

-
Fokus Teknik

Annonsörer:


- Upplev ditt livs äventyr i Australien
- Skandinaviska Institutet - Au Pair till USA
- www.jobbkoll.se
- Tre spännande KY-Utbildningar i Osby
- Ny skoglig utbildning
- Försäkringshandläggare
- Behandlingsassistent med inriktning kognitiv beteendeterapi
- Är du intresserad av ekonomi ochhälsofrågor?
- Studera till läkare på engelska i Tjeckien
- Utbilda dig i en bransch med stora utsikter

-
Textil - Sömnad - Vävning - Design
- Öppet hus på TechFuturum med Tina Thörner den 29 mars!

- AcadeMedia Masters
Nya länkar om arbete och studier i Sverige
Nya länkar om arbete och studier utomlands
FOKUS TEKNIK
Att vara ingenjör är sexigt. Det tycker vi på redaktionen. Spontant tänker vi på en problemlösare med en ganska fet lönecheck och en attraktiv arbetsmarknad. Det är rätt häftigt.

Undersökningar visar att svenska ungdomar har en mycket vag bild av vad en ingenjör gör på jobbet. För att du ska bli klokare har vi satt ihop en temasida om just ingenjörer. Unga ingenjörer som är ute i arbetslivet, blivande ingenjörer mitt i sina studier samt en hel del fakta om tekniska utbildningar och yrken.

Läs mer >>

UPPLEV DITT LIVS ÄVENTYR I AUSTRALIEN MED WORK & TRAVEL COMPANY

20-åriga Anton Johansson har valt att spendera ett år i Australien med Work & Travel Companys hjälp. Han och två kompisar reste till Sydney tillsammans för att uppleva en annorlunda kultur, och vidga sina vyer.

- Det här är det bästa jag gjort. Att jobba och resa är verkligen en bra kombination eftersom man på så sätt har en möjlighet att finansiera sitt år utomlands. Jag har jobbat på en krog i Sydney, som fruktplockare och är just nu bartender på en backpackerpub i Surfers Paradise , säger Anton.

Läs mer >>

SKANDINAVISKA INSTITUTET - AU PAIR TILL USA
Just nu har vi många familjer över hela USA som söker au pairer. Alla som gör en komplett ansökan före den 24 mars erbjuds därför ett startbidrag till resan på upp till $200. Du väljer själv familj.

Skandinaviska Institutet hjälper till med alla praktiska arrangemang som te.x. flygbiljetter, visum, försäkring etc. Vi har ombud på plats i USA, utbildning i New York 4 dagar. Personlig svensk kontaktperson under hela din vistelse. Vi ger dig support under hela ansökningsproceduren.

Läs mer >>

WWW.JOBBKOLL.SE
-Allt om sommarjobbet
-Gör det spännande yrkestestet
-Lär dig skriva ett vinnande CV

Läs mer >>

TRE SPÄNNANDE KY-UTBILDNINGAR I OSBY
Marknadsföring/försäljning med internationell inriktning - Utbildningen ger dig en bred försäljningskompetens för arbete både mot den internationella och den svenska marknaden.

Certifierad programmerare - Ger dig mycket goda kunskaper i programkonstruktion och systemutveckling av datorprogram. I utbildningen ges du möjlighet till fem Microsoft certifikat.

Internationell svetsare - Du får fördjupade kunskaper i en eller flera svetsmetoder. Utbildningen leder till internationellt svetscertifikat inom vald svetsmetod.

Ansökan senast 1 maj 2006. Ansökningsblankett via vår hemsida www.osby.se

Läs mer >>

NY SKOGLIG UTBILDNING
Kvalificerad Yrkesutbildning med inriktning Skogsteknik

Utbildningen ger en skoglig kompetens och en bred maskinförarkompetens. Målet med utbildningen är att ge de kunskaper och färdigheter som krävs för att man efter avslutad utbildning ska kunna arbeta som skogsmaskinförare i ett arbetslag eller som skogsmaskinentreprenör. Ett viktigt hjälpmedel i undervisningen är bl.a. de två skördarsimulatorerna, Valmet och Timberjack, som vi förfogar över.

Utbildningen ger dig även behörigheterna skoglig grundutbildning och delar av skoglig yrkeserfarenhet, lämpligt om man t.ex. vill söka in på Skogsmästarprogrammet i Skinnskatteberg.

Kursstart: januari 2007.
Ansökan oss tillhanda senast 25 nov. 2006.
Kontakta Ewa Molneklev för mer information
[email protected]
0251-597026

Läs mer >>

FÖRSÄKRINGSHANDLÄGGARE
Utbildningen är den första i sitt slag på eftergymnasial nivå och skräddarsydd för att ge de teoretiska och praktiska kunskaper som behövs för att kunna arbeta inom vissa områden av Försäkringskassan eller övriga försäkringsbranschen, främst Länsförsäkringar.
KY-utbildning 60 poäng

NOVA HögskoleCentrum

Läs mer >>

BEHANDLINGSASSISTENT MED INRIKTNING KOGNITIV BETEENDETERAPI
Vill du utbilda dig till behandlare med kognitiv beteendeterapi som grund för arbete inom socialt arbete – behandlingsarbete? Du studerar mänskligt beteende utifrån den bio –psykosociala modellen samt metoder som används inom den kognitiva beteendeterapin. Du kan sedan arbeta på behandlingshem för barn och ungdomar, missbruksvård, psykiatri, kriminalvård och skola.

Läs mer >>

ÄR DU INTERSSERAD AV EKONOMIOCH SAMTIDIGT BRINNER FÖR HÄLSOFRÅGOR?
Då skall du söka till vårt populära Health Management-program på Handelshögskolan BBS i Kalmar!

Läs mer >>

STUDERA TILL LÄKARE PÅ ENGELSKA I TJECKIEN
Högt ansedda Masaryk University i Brno grundades 1919 och är ett av Tjeckiens mest populära universitet. Universitetet har 32 000 studenter, varav 3 500 studerar vid den medicinska fakulteten. Omkring 200 av dessa är internationella studenter som läser det 6-åriga medicinprogrammet på engelska.

GOstudy-IGS är glada över att numera kunna erbjuda skandinaviska studenter hjälp med ansökan till Masaryk University.

Antagningskriterierna för läkarstudier på Masaryk skiljer sig från de svenska universiteten. Mindre fokus läggs på snittbetyg, och mer tyngd läggs på faktiska kunskaper. I samband med ansökan görs ett antagningsprov där studenternas kunskaper inom det naturvetenskapliga området testas. Antagningsprovet sker i april och kostar 300 kr. Se testdatum nedan. OBS! Anmälan görs till GOstudy-IGS.

Läs mer >>

UTBILDA DIG I EN BRANSCH MED STORA UTSIKTER
Utbildningens övergripande mål är att göra kursdeltagarna anställningsbara. Vi fokuserar på nätverkskunskap/design, datalagring och grundläggande programmering. Över 80 % av våra tidigare studenter arbetar inom It-branschen bl.a. som It-ansvariga, applikationsutvecklare, databasspecialister, säljare och konsulter i och utanför Sverige. Genom ett nära samarbete med näringslivet är utbildningen framtagen så att kursdeltagarna får de senaste och mest efterfrågade kunskaperna och färdigheterna. Som Cisco-akademi kan vi även erbjuda eleverna CCNA-certifiering som är ett välkänt och internationellt erkänt bevis på hög kompetens inom datakommunikation och nätverk.

Läs mer >>

TEXTIL - SÖMNAD - VÄVNING - DESIGN
Vill du lära dig mycket på kort tid inom vävning - sömnad är detta en utbildning för dig! Du får gedigna grunder i sämnad och vävning med kompletterande ämnen i t.ex. formgivning, mönsterkonstruktion, bindningslära och materiallära. Du utvecklar Din skapande förmåga och formger egna produkter vilket har stort utrymme i utbildningen.

Undervisningen är varvad med teoretiska genomgångar och praktiskt arbete. Du får möjligheter att knyta kontakter med olika leverantörer. I kursen ingår också dräkthistoria. Studiebesök görs på teater, mässor och ateljéer.

Förkunskaper:
Gymnasiekompetens. Om du saknar full behörighet kan det ändå vara idé att söka då individuell bedömning av de som uttages kommer att ske.
Välkommen med din ansökan som sänds till intagningskasliet i Skara senast 15 maj. För mer information kontakta Studie- och yrkesvägledaren 0511-323 44.

Läs mer >>

ÖPPET HUS PÅ TECHFUTURUM MED TINA THÖRNER DEN 29 MARS!
Som kartläsare av världsklass i en manlig värld vet Tina Thörner vad som krävs för att nå framgång. Kom och lyssna på en person fylld av positiv energi som ger dig kraft och lär dig finna vägen till din egen utveckling. Samtidigt kan du ta del av våra olika utbildningar.

TechFuturum Landskrona

Läs mer >>

ACADEMEDIA MASTERS
AcadeMedia Masters har i dag 14 kvalificerade yrkesutbildningar inom 5 ämnesområden: IT, media, säkerhet och ekonomi & hälsa. Under 2006 har vi intag på inte mindre än tio av våra kvalificerade yrkesutbildningar. Vi finns i Stockholm, Göteborg, Malmö, Halmstad och Uddevalla.

- Applikationsutveckling inom .Net
- Franchising & småföretagande
- Fysisk säkerhet
- IT-säkerhet
- Kreativ marknadsföring
- Nätverksstrateg
- Projektledning inom informationsteknik & medieproduktion
- Spelarkitektur
- Strategisk hälsokonsult
- Systemförsäljning

Läs mer >>


ÖPPETHUS PÅ FOLKHÖGSKOLORNA
Under mars håller en rad olika folkhögskolor öppet hus. Passa på att besöka en folkhögskola och skaffa mer information om vad de erbjuder. Det finns folkhögskolor som har känna-på kurser under mars.
Läs mer >>


AUDITIONS FÖR MUSIKER I VÄSTRA SVERIGE

De söker soloartister eller grupper med färdigt program inom alla genrer. Publiken ni når finns inom grupperna barn och ungdom, senior, vuxen/offentligt och amatör.
Läs mer >>


VILKA YRKEN FINNS INOM KYRKAN? VILKET YRKE PASSAR DIG BÄST?
Svenska kyrkan har sammanställt de yrke och utbildningar som finns inom organisationen. Läs om vad de olika jobben innebär och testa vad du passar för.
Läs mer >>


SOMMARJOBB PÅ SKÅNES ÖSTKUST

Restaurang Pråmen i Åhus hamn söker personal till sommaren. Tjänsterna som ska tillsättas är kassapersonal, kökspersonal och en erfaren kock. Här hittar du information om tjänsterna som kökspersonal. För att se de andra jobben, gå in på avdelningen Sommarjobb på SyoGuiden.com.
Läs mer >>


HÖGSKOLORNA MINSKAR ANTALET DOKTORANDER KRAFTIGT
Universitetens kärva ekonomi drabbar doktorandrekryteringen. Antalet nya doktorander vid de naturvetenskapliga och tekniska fakulteterna minskade kraftigt i fjol jämfört med tidigare år, visar en undersökning som gjorts av Tentakel.Undersökningen, som bygger på uppgifter från tio tekniska och naturvetenskapliga fakulteter i landet, visar att nio av tio högskolor har dragit ner rejält på antagningen till doktorandutbildningen.
Läs mer >>


CIVILEKONOMTITELN
En civilekonom har lägst kandidatexamen eller motsvarande om minst 120 poäng. Examen ska innehålla sammanlagt minst 80 poäng i företagsekonomi och/eller nationalekonomi, varav minst 60 poäng i ettdera, samt ytterligare 20 poäng i övriga ekonomiska ämnen. Återstående poäng är valfria. Till övriga ekonomiska ämnen räknas exempelvis kurser inom ekonomisk historia, juridik, informatik, ekonomisk geografi, handelsrätt och statistik. Men även traditionella företags- och nationalekonomi kurser kan klassificeras som övriga ekonomiska ämnen.
Läs mer >>


SÅ MYCKET TJÄNAR SVENSKA EKONOMER
Dubbla lönen hägrar för civilekonomer som väljer London i stället för Stockholm. Männen fortsätter att köra över kvinnorna på arbetsmarknaden, visar en ny saftig undersökning av svenska ekonomer som Dagens Industri tagit del av.

Läs mer >>


UNG FÖRETAGSAMHET - VÅGA VARA EGEN MÄSSA

Våga vara egen är Ung Företagsamhets mässa där UF-företag ställer ut och visar upp och säljer sina produkter och tjänster. Mässan reser Sverige runt och besöker flera orter. Den stora nationella mässan är sedan på Älvsjömässan i Stockholm 22-23 maj. På den nationella mässan ställer cirka 150 UF-företag ut från hela Sverige.
Läs mer >>


SÖK TILL POLISHÖGSKOLAN NU!

Vill du bli polis? För att börja i höst måste du söka senast 15/3!
Läs mer >>


WEBBSAJTEN FÖR BRILJANTA IDÉER

Tycker du att du har en briljant idé på något som inte finns i dag? Ifall du inte har möjlighet att själv realisera det kan webbsajten inkommande.se vara något för dig! Här kan du anmäla dina högsta önskningar och sedan kan din idé komma att kommersialiseras! Företagare och entreprenörer tömmer varje månad ”inkommandeboxen”. Det är deras uppgift att hitta affärsidéer som löser och tillfredställer behoven. Dina önskningar kan alltså bli grunden för nya affärskoncept och nya jobb.
Läs mer >>


HÄR FINNS EKONOMJOBBEN - BRANSCH FÖR BRANSCH

Rapporterna om vad som händer på arbetsmarknaden för ekonomer väller fram. Campus har plöjt igenom framtidsprofetiorna för att ge dig en bild av läget i den bransch där du vill jobba.
Läs mer >>


HÄR FINNS TEKNOLOGJOBBEN - BRANSCH FÖR BRANSCH
Rapporterna om vad som händer på arbetsmarknaden för teknologer väller fram. Campus har plöjt igenom framtidsprofetiorna för att ge dig en bild av läget i den bransch där du vill jobba.
Läs mer >>


TEKNIKJOBB
NyTeknikJobb är en portal med lediga jobb för dig som arbetar eller är utbildad inom teknik. Här finns jobb som konstruktör, ingenjör, doktorand och mycket mer. Du kan söka via yrkesområde eller region.
Läs mer >>


JOBB INOM JURIDIK
Hays rekryterar advokater, jurister, biträdande jurister, affärsjurister, företagsjurister, försäkringsjurister, advokatsekreterare.
Läs mer >>
SVENSKAR I VÄRLDEN - FÖR DIG SOM BOR ELLER SKA FLYTTA UTOMLANDS
Svenskar i världen har en community där utlandssvenskar hjälper dig med svar om arbete, boende, juridik, skatt, kultur och nöjen i det land du ska flytta till. Ett bra sätt att få kontakt med andra svenskar på plats.
Läs mer >>


STIPENDIER FÖR UNGA GLOBALA NOMADER
Sök ett helt nytt stipendium som SWEA tillsammans med sin samarbetspartner SVIV (Svenskar i Världen) instiftat från och med i år! Skriv om dina upplevelser som medföljande ”ung global nomad” i världen! Stipendierna, tre stycken om USD 2000 vardera, kan sökas av ungdomar som är medlemmar i SWEA eller SVIV, eller vars föräldrar är medlemmar.

• Du skall vara 17-22 år.
• Bott i minst två länder förutom Sverige
• Gått i skola utomlandS

Sök innan 15 april 2006!
Läs mer >>


SÅ HÄR MYCKET KOSTAR DET I NYA ZEELAND
Här får du prisuppgifter från budgetresenärer på plats i Nya Zeeland.
Läs mer >>


UTLANDSSTYRKAN REKRYTERAR TILL INTERNATIONELLA JÄGARPLUTONEN
Fram till och med fredag 10 mars pågår rekryteringen till internationella jägarplutonen. Den internationella jägarplutonen är ett registerförband som inom trettio dagar skall kunna genomföra insats både nationellt och internationellt. Utbildningen startar hösten 2006.
Läs mer >>


STIPENDIUM TILL NORTH CAROLINA
Varje år delar SWEA North Carolina ut ett eller flera stipendier
(vanligtvis à $ 1000) till personer eller organisationer som ämnar studera, eller på annat sätt sprida, svensk kultur, tradition, språk eller historia.

Sökande skall:
• Ha anknytning till North Carolina
• Ha konkreta planer för hur stipendiet skall användas
• Ha kontakt med universitet, institution eller organisation som ska
besökas eller där studier skall bedrivas
• Förplikta sig att avlämna rapport om hur stipendiet har använts
Ansökningarna ska vara SWEA NC tillhanda senast den 12 maj 2006. För mer information kontakta: [email protected]
Läs mer >>


HÖGSKOLEUTBILDNINGAR PÅ IRLAND
Course Finder är en databas med de flesta utbildningar på högskolenivå i Irland. Börja här om du vill plugga i Irland
!
Läs mer >>


JOBBA I KANADA
The Sweden Canada link har information om att jobba i Kanada, bl a löner och skatter.
Läs mer >>


FRÅGA EXPERTERNA PÅ PLATS I DITT LAND!
CSJobb har yrkesverksamma runt om i världen som svarar på frågor om karriärfrågor i just det land du ska flytta till!
Läs mer >>


STUDERA I BRASILIEN
Föreningssparbanken har satt ihop information om Brasilien:
-Studera i Brasilien
-Kuriosa om Brasilien
-Vara i Brasilien
-Resa i Brasilien
-Bo i Brasilien
Läs mer >>


JOBBA I SPANIEN
Jobb, praktikplatser och språkkurser i Spanien.
Läs mer >>


AFRIKA ANAMMAR BOLONGAPROCESSEN
I arbetet med den sk Bolognaprocessen inom Europa är det franskspråkiga Afrika på väg att ta efter den europeiska modellen. Det har redan skett i de s.k. Mahgreb-länderna i Nordafrika men en likartad process är nu på gång i de västafrikanska länder som är sammanslutna inom Union économique et monétaire Ouest africaine (UEMOA).
Läs mer >>


SYO-NYTT
utkommer 3-4 gånger i månaden under större delen av året. I SyoNytt redovisas ett urval av de nya länkar om arbete och utbildning i hela världen, som under den senaste tiden lagts in i SyoGuiden.

Vi vänder oss främst till gymnasieelever och studenter, men nyhetsbrevet skall också tjäna som fortbildning och inspirationskälla för vägledningspersonal och lärare vid skolor, universitet och arbetsförmedlingar.

ANNONSERA I SYO-NYTT! 7.500 PRENUMERANTER .
För information om hur du annonserar i SyoNytt och SyoGuiden, kontakta Johanna Boussard:
tel 046 - 211 23 70 eller [email protected]

HÄR KAN DU PRENUMERERA PÅ ELLER AVBESTÄLLA SYO-NYTT
Du har väl tipsat dina vänner om SyoNytt och SyoGuiden?
http://www.syoguiden.com/default2.asp?ID=456&ID2;=0

TIPSA SYOGUIDENS REDAKTION
Tipsa oss när du hittar information
som du tycker bör vara med i SyoGuiden.
Johanna Boussard

Tel: 046 - 211 23 70
E-post: [email protected]
URL: http://www.syoguiden.com

Redaktionen
Beställ/Avbeställ Nyhetsbrevet
Annonsera på SyoGuiden
Om SyoGuiden