Allmänt om löner

« Förra   1   Nästa »  


Flera orsaker bakom låga kvinnolöner
En manlig ingenjör kan tjäna upp till två månadslöner mer per år än sin kvinnliga kollega. Det visar statistik som SCB tagit fram för Ny Teknik.
Orsakerna till löneskillnaderna är flera. Kvinnor finns på andra jobb än män, jobb som ofta är lägre betalda. De har också svårt att få lika hög ingångslön som män, och har därför lägre lön under hela yrkeslivet.

Läs mer


Håll koll på semesterpengarna
Det lönar sig att ha koll på sina semesterrättigheter. Många arbetsgivare snuvar, medvetet eller omedvetet, anställda på deras rättmätiga semesterersättning, Väntar man för länge med att åberopa pengarna, kan det vara för sent.

Läs mer


Yrkesvalet viktigaste orsaken till löneskillnader mellan könen
Yrkestillhörigheten är den viktigaste förklaringen till att kvinnornas löner i genomsnitt är lägre än männens. Kvinnornas löner är cirka 18 procent lägre än männens, då deltidslönerna räknats om till heltidslöner. Om fördelningen
på yrkesgrupper vore densamma för kvinnor och män, skulle löneskillnaden "bara" vara cirka 10 procent.

Läs mer


Varför tjänar kvinnor mindre?
Skillnaderna har inte minskat
Sacos män har högst lön på arbetsmarknaden idag med en genomsnittlig inkomst på 34.000 kronor. Men sedan kommer inte Sacos kvinnor utan TCOs män med 28.600 kronor. Först därefter kommer Sacos kvinnor med 26.700 kronor. Sedan kommer TCOs kvinnor med 21.800 kronor, tätt följda av LOs män med 21.600 kronor. Allra sist kommer LOs kvinnor med 17.800 kronor.

Läs mer


Öppna löner gav mer i plånboken
På Dala-Buss råder inget hemlighetsmakeri om lönerna. Alla vet vad arbetskompisarna tjänar och man kommer överens om kommande krav. Ett system som fungerat bra. Lönerna har ökat mer än för många andra.

Läs mer


Snittlönen i kommunerna över 20 000
Genomsnittslönen i kommunerna har passerat 20 000-kronorsstrecket. Det visar de senaste, ännu så länge preliminära, siffrorna från SCB, Statistiska centralbyrån.

Läs mer


Mitt jobb är ruskigt roligt
Lönen är inte oviktig, men att jobbet är kul är minst lika viktigt, säger Malin Uppman, löneadministratör på Systembolaget.
Lön&jobb;

Läs mer


Löner i Storbritannien
Här kan du t ex få information om hur mycket man tjänar inom olika yrkesområden.

Läs mer


Löner i USA
Med hjälp av den här databasen kan du se hur mycket personer med olika yrken tjänar i USA, uppdelat på delstater.

Läs mer


Statens utlandslönenämnd
Information om de regler som gäller för svenska statstjänstemän i utlandstjänst.

Läs mer


« Förra   1   Nästa »